Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Κύριε Υπουργέ,
Από 1-1-2013 η κυβέρνηση επέβαλε το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και στους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ.
Σωρευτικά από το 2009 έως και σήμερα απώλεσαν κατά μέσο όρο 53% από τις αποδοχές τους, όταν αντίστοιχα οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ με το ίδιο αντικείμενο εργασίας είχαν μειώσεις αποδοχών μέχρι 35%.
Εκτός από αυτές τις μειώσεις η κυβέρνηση κατήργησε το ανθυγιεινό επίδομα για όλους όσους το δικαιούνται με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Μετά από 19 μήνες που υποτίθεται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών διερευνούσε σε ποιες ειδικότητες εργαζομένων πρέπει να χορηγηθεί, εξέδωσε ΚΥΑ που είναι αντιγραφή αντίστοιχης για τους εργαζόμενους του δημοσίου και των δήμων και ισχύει 2 και πλέον χρόνια. Χάθηκε το επίδομα 19 μήνες για να εκδοθεί ΚΥΑ όμοια της προηγούμενης.
Ούτε την υπόσχεση του προηγούμενου Υπουργού Εσωτερικών κ. Μιχελάκη ότι θα δοθεί αναδρομική ισχύ ενός έτους δεν τηρήσατε. Η υπόσχεση του δόθηκε στο προεδρείο της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ αρχές του έτους παρουσία του Προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Ασκούνη και της ΕΔΕΥΑ κ. Μαρινάκη.
Ο μεγαλύτερος εμπαιγμός βέβαια είναι οι ειδικότητες που συμπεριέλαβε η ΚΥΑ. Έχουν επισκεφθεί έστω και μια φορά εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων οι υπηρεσιακοί παράγοντες που πρότειναν τις ειδικότητες που εντάξατε στη ρύθμιση.
Γνωρίζουν ότι από την έντονη δυσοσμία μετά από κάποια χρόνια εργασίας στους βιολογικούς χάνουν την όσφρηση τους. Γνωρίζουν ότι οι τεχνίτες και εργάτες ύδρευσης δεν επιδιορθώνουν καζανάκια από WC όπως οι αντίστοιχοι του δημοσίου και δήμων αλλά αποκαθιστούν βλάβες αγωγών ύδρευσης και αποχέτευσης εν λειτουργία με συνέπεια να είναι συνέχεια βρεγμένοι χειμώνα καλοκαίρι.
Γνωρίζουν ότι υπάρχουν εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων στα αντλιοστάσια αποχέτευσης που καθημερινά εισπνέουν επικίνδυνα αέρια αλλά και έρχονται σε επαφή με τα αστικά λύματα αποκαθιστώντας βλάβες υποβρύχιων αντλιών.
Οι ΔΕΥΑ κ. Υπουργέ δεν είναι υπηρεσίες του δημοσίου που διεκπεραιώνουν γραφειοκρατικές υποθέσεις. Είναι επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας με αντικείμενο την ύδρευση, αποχέτευση, βιολογικούς καθαρισμούς, άρδευση, τηλεθέρμανση και αφαλάτωση με ανθυγιεινούς και επικίνδυνους χώρους εργασίας.
Είναι αναπτυξιακό εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης που όμως κάνει ότι είναι δυνατό να τις απαξιώσει και υποβαθμίσει ως μία ακόμη δημόσια υπηρεσία. Κ. Υπουργέ,
Η ΚΥΑ για το ανθυγιεινό επίδομα αφαίρεσε αρκετές ειδικότητες εργαζομένων στις ΔΕΥΑ που για χρόνια τους χορηγούνταν ανθυγιεινό επίδομα.
Περιμένουμε από εσάς να αποκαταστήσετε την αδικία.
Επισημαίνουμε ότι από τη χορήγηση του επιδόματος δεν επιβαρύνεται κατά το ελάχιστο ο κρατικός προϋπολογισμό.