Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΥ ΣΤΑΛΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Εσωτερικών η πολιτική ηγεσία ανέφερε ότι 16 Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης δεν έχουν απογραφεί στην Ενιαία Αρχή Πληρωμής ενώ γνώριζαν ότι υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που το απαγορεύουν.
Τα σωματεία εργαζομένων στις ΔΕΥΑ προσέφυγαν στην δικαιοσύνη και πολλά δικαιώθηκαν γιατί δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, δεν αμείβονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και με την ένταξη τους θα χάσουν και τα ελάχιστα μισθολογικά δικαιώματα που τους απόμειναν.
Οι ΔΕΥΑ είναι αυτοχρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις, δεν επιχορηγούνται κατά το ελάχιστο από το κράτος, λειτουργούν όλο το 24ωρο και 365 ημέρες το χρόνο, εκτελούν και συντηρούν τα δίκτυα ύδρευσης – αποχέτευσης, τους βιολογικούς καθαρισμούς αστικών λυμάτων, την άρδευση, την τηλεθέρμανση και αφαλάτωση.
Η κυβέρνηση αυθαίρετα επέβαλε το ενιαίο μισθολόγιο στους εργαζόμενους μειώνοντας τις αποδοχές 53% κατά μέσο όρο, χωρίς όμως ταυτόχρονα να χορηγηθούν τα θετικά των δημοσίων υπαλλήλων όπως η μονιμότητα, το εφάπαξ, τα συνταξιοδοτικά και τα θεσμικά δικαιώματα κ.α.
Το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που αμείβονταν οι εργαζόμενοι όλα τα προηγούμενα χρόνια καταργήθηκαν ρυθμίσεις όπως π.χ. η επιφυλακή που είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία και την εξυπηρέτηση των δημοτών.
Οι βλάβες των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης τα απογεύματα και Σαββατοκύριακα αποκαθίστανται από τους εργαζόμενους χωρίς να αμείβονται.
Για όλα τα παραπάνω οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ προσέφυγαν στα δικαστήρια και δικαιώνονται. Η κυβέρνηση αντί να διορθώσει τα λάθη της και τις αντισυνταγματικές ρυθμίσεις, για επικοινωνιακούς καθαρά λόγους προσπαθεί να βάλει τους εργαζόμενους αλλά και τους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης απέναντι στους πολίτες.
Οι ΔΕΥΑ έχουν καταξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών με το έργο τους και την προσφορά τους και καμία προσπάθεια απαξίωσης με σκοπό την ιδιωτικοποίηση δεν θα περάσει.

Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Εξ αρχής που προέκυψε το θέμα της απογραφής του προσωπικού των ΔΕΥΑ η Ομοσπονδία ήταν αντίθετη γιατί ήταν φανερό ότι η κυβέρνηση ζήταγε στοιχεία με σκοπό να αυξήσει τη δεξαμενή από όπου θα είχε τη δυνατότητα να απολύει προσωπικό ικανοποιώντας τις απαιτήσεις της τρόικας.
Η Ομοσπονδία ήταν επίσης αντίθετη με την απογραφή προσωπικού γιατί οι ΔΕΥΑ δεν ανήκουν στο δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα όπως αυτό φαίνεται και από το επικαιροποιημένο μητρώο υπηρεσιών του ελληνικού δημοσίου που εξέδωσε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στις 18-6-2014.
Στη συνέχεια ζητήθηκε από τις ΔΕΥΑ να αποστείλουν στοιχεία στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών ώστε να ελέγχονται από το κράτος οι πάσης φύσεως αποδοχές του προσωπικού ενώ γνωρίζουν ότι οι ΔΕΥΑ δεν επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Στην πρόσφατη συνάντηση του Προεδρείου της Ομοσπονδίας με τον κ. Ντινόπουλο όπου τέθηκε ζήτημα εξαίρεσης των ΔΕΥΑ, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι μόνο 24 ΔΕΥΑ δεν έχουν απογραφεί.
Χωρίς να έχει πλήρη στοιχεία η ομοσπονδία, ο αριθμός των ΔΕΥΑ που δεν έχουν απογραφεί είναι πολύ μεγαλύτερος.
Η κυβέρνηση με εκβιασμούς και με ψέματα προσπαθεί να σπάσει το μέτωπο που έχει δημιουργηθεί εναντίον της απογραφής. Άλλωστε απογραφή προσωπικού των ΔΕΥΑ χωρίς ονοματεπώνυμα έχει ήδη πραγματοποιηθεί πριν ένα χρόνο μετά τις συναντήσεις που έγιναν με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μητσοτάκη.
Η Ομοσπονδία επιμένει. Καμία αποστολή στοιχείων στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι και δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ελέγχουν κάθε μήνα τις νόμιμες αποδοχές μας.
Το θέμα θα λυθεί οριστικά από το Συμβούλιο της Επικρατείας που έχει προσφύγει η Ομοσπονδία με αίτηση ακύρωσης.
 

Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ


Το Προεδρείο της Ομοσπονδίας συναντήθηκε στις 7-7-2014 με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ντινόπουλο και την Υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κα Χριστοφιλοπούλου.
Σκοπός των συναντήσεων ήταν να διερευνηθούν οι προθέσεις των δύο αρμόδιων υπουργείων για το θέμα των 7.000 απολύσεων που πρόκειται να γίνουν μέχρι τέλους του 2014 με απόφαση της κυβέρνησης υπακούοντας τις εντολές της Τρόικας.
Το θέμα πήρε διαστάσεις με την ψήφιση του νόμου 4250/2014 και την εγκύκλιο που στάλθηκε και στις ΔΕΥΑ, ζητώντας στοιχεία εργαζομένων που η σχέση εργασίας από ορισμένου χρόνου μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου.

Από τη συνάντηση με την κα Χριστοφιλοπούλου διαπιστώθηκε ότι η ερμηνεία που έδωσε στην τελευταία ανακοίνωση η Ομοσπονδία για το άρθρο 42 του ν. 4250/2014 είναι ορθή.
Μας ανέφεραν συγκεκριμένα ότι αυτοί που θα απολυθούν θα είναι οι εργαζόμενοι που με πλαστά στοιχεία εξαπάτησαν τα διοικητικά συμβούλια και μετατράπηκαν οι σχέσεις εργασίας από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.
Η εγκύκλιος όμως του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αρ. πρωτ. ΔΙΠΙΔ/Β2.Δ/268/οικ 16587 ζητά να αποσταλούν στοιχεία όλων των εργαζομένων που οι σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου μετατράπηκαν σε αορίστου χωρίς να περιορίζεται μόνο στις περιπτώσεις που με υπαιτιότητα των εργαζομένων έγινε η μετατροπή.
Η απάντηση της Υφυπουργού για την εγκύκλιο ήταν ότι ζητάνε τα στοιχεία για όλες τις μετατροπές των συμβάσεων για να έχει συνολική εικόνα το Υπουργείο. Απολύσεις θα γίνουν μόνο στις περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι εξαπάτησαν με πλαστά στοιχεία τα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων.
Επισημάνθηκε από πλευράς προεδρείου της ομοσπονδίας ότι κακώς ζητάνε στοιχεία από τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου από το 1994 γιατί εντάχθηκαν στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ μετά το 1997. Δέχθηκαν το λάθος τους και πιθανόν να γίνει διορθωτική εγκύκλιος. Όσον αφορά τα δημοσιεύματα για κλείσιμο νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου και απολύσεων προσωπικού διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι τις ΔΕΥΑ δεν πρόκειται να τις αγγίξουν.
Από την κα Χριστοφιλοπούλου ζητήθηκε επίσης να επιτραπούν οι προσλήψεις τακτικού προσωπικού στις ΔΕΥΑ.
Με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ντινόπουλο συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα που προέκυψαν για τους εργαζόμενους και τις ΔΕΥΑ τα τελευταία χρόνια. Του καταθέσαμε τα αιτήματα και τις προτάσεις της ομοσπονδίας. Μας διαβεβαίωσε κι αυτός από την πλευρά του ότι δεν υπάρχει θέμα απολύσεων στις ΔΕΥΑ.
Η επόμενη συνάντηση με τον Κ. Υπουργό θα γίνει σύντομα και από κοινού με την ΕΔΕΥΑ για να του ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση ώστε να δώσει λύσεις στα αιτήματα μας.
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Η ομοσπονδία επιμένει να μην σταλούν στοιχεία για όλους τους εργαζόμενους που η σχέση εργασίας μετατράπηκε από ορισμένου σε αορίστου χρόνου παρά μόνο για όσους κατέθεσαν πλαστά στοιχεία. Παρά τις διαβεβαιώσεις δεν τους έχουμε εμπιστοσύνη.
Η Ομοσπονδία θα συνεχίζει να ενημερώνει και να πιέζει τους αρμόδιους υπουργούς για όλα τα προβλήματα που αφορούν τους εργαζόμενους και τις ΔΕΥΑ. Ταυτόχρονα θα συνεχίσει την προσπάθεια και τον αγώνα με όλα τα συνδικάτα της χώρας ενάντια στα μέτρα των μνημονίων που μας αφαίρεσαν κεκτημένα δικαιώματα.
Η περίοδος μέχρι τέλος του έτους είναι επικίνδυνη. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ικανοποιήσει την απαίτηση της Τρόικα για 7000 απολύσεις μέχρι τέλος του 2014.
Πρέπει να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε απόφαση της κυβέρνησης που στρέφεται εναντίον των εργαζομένων και των ΔΕΥΑ.
 

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας στις 26-6-2014 ενημερώθηκαν τα σωματεία για την εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που απαιτεί από όλα τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου να στείλουν στοιχεία εργαζομένων που η σχέση εργασίας τους μετατράπηκε από ορισμένου χρόνου σε αορίστου.
Πρόταση της Ομοσπονδίας ήταν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αν κάποια ΔΕΥΑ προτίθεται να αποστείλει στοιχεία το σωματείο να αντιδράσει θέτοντας θέμα ερμηνείας και νομιμότητας της εγκυκλίου προκαλώντας ερώτημα στο αρμόδιο υπουργείο.
Το θέμα συζητήθηκε στο Δ.Σ. της ΕΔΕΥΑ τη Δευτέρα 30-6-2014 στην Κομοτηνή. Η αρχική πρόταση ήταν να αποσταλούν στοιχεία για τους εργαζόμενους που η σχέση εργασίας μετατράπηκε μετά τις 8-10-1997 (έναρξη εφαρμογής ΑΣΕΠ στις ΔΕΥΑ) από ορισμένου χρόνου σε αορίστου χωρίς να ισχύουν οι νόμιμες προϋποθέσεις.
Μετά την παρέμβαση του Προέδρου της Ομοσπονδίας που συμμετείχε στη συνεδρίαση αποφάσισαν να προτείνουν στις ΔΕΥΑ να στείλουν στοιχεία μόνο για εργαζόμενους που οι σχέσεις εργασίας μετατράπηκαν από ορισμένου χρόνου σε αορίστου μετά τις 8-10-1997 χωρίς να ισχύουν οι νόμιμες προϋποθέσεις με υπαιτιότητα των εργαζομένων. Αυτή είναι η σωστή ερμηνεία του νόμου 4250/2014.
Αυτό σημαίνει, αν τα σωματεία δεν μπορούν να αποτρέψουν την αποστολή στοιχείων, να σταλούν μόνο για τις περιπτώσεις που οι σχέσεις εργασίας μετατράπηκαν από ορισμένου χρόνου σε αορίστου με πλαστά στοιχεία που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι εξαπατώντας τα Δ.Σ. των ΔΕΥΑ. Τέτοιες περιπτώσεις θεωρούμε αδύνατον να υπάρχουν στις ΔΕΥΑ.
Για όλες τις άλλες περιπτώσεις που μετατράπηκαν οι συμβάσεις εργασίας σε αορίστου χρόνου με αποφάσεις διοικητικών συμβουλίων των ΔΕΥΑ δεν αποστέλλονται στοιχεία.
Η Ομοσπονδία συνεχίζει να επιμένει στην πάγια θέση της. Οι ΔΕΥΑ δεν ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα γι αυτό και δεν αγγίζουν τους εργαζόμενους όλες αυτές οι διατάξεις.
Η κυβέρνηση ακλουθώντας πιστά τις επιταγές της Τρόικα θα κάνει ότι είναι δυνατόν να βρει 7.000 εργαζόμενους που θα απολυθούν μέχρι τέλος του 2014.
Τη Δευτέρα 7-7-2014 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του προεδρείου της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ντινόπουλο για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και οι ΔΕΥΑ και στη συνέχεια την ίδια ημέρα με την Υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Χριστοφιλοπούλου για το θέμα αποστολής στοιχείων και απολύσεων.

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου πραγματοποίησε εκδήλωση την προηγούμενη εβδομάδα στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ στην Αθήνα για να παρουσιάσει την απόφαση της για «συνταγματική κατοχύρωση, αφενός του νερού ως δημόσιου αγαθού και αφετέρου του δικαιώματος του νερού ως καθολικού δικαιώματος».
Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) είναι συμβουλευτικό όργανο της πολιτείας σε θέματα νομοθεσίας και πολιτικών που σχετίζονται με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα.
Σε ότι αφορά το γενικότερο πλαίσιο προστασίας του δικαιώματος στο νερό, η ΕΕΔΑ προτείνει:
  • Νομοθετική αναγνώριση του δικαιώματος στο νερό ως δημόσιου αγαθού.
  • Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα και έλεγχου των φορέων ύδρευσης και αποχέτευσης χωρίς δυνατότητα παραχώρησης σε ιδιώτες.
  • Διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης σε ποιοτικό νερό των κατοίκων όλης της χώρας.
  • Έλεγχο της εφαρμογής των σχετικών με το δικαίωμα στο νερό υποχρεώσεων, ιδίως διά ανεξάρτητων οργάνων.
Στην εκδήλωση καλέστηκαν φορείς, συνδικαλιστικές οργανώσεις που σχετίζονται με το νερό και δημοσιογράφοι από όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Το προεδρείο της Ομοσπονδίας συμμετέχει στην εκδήλωση παρουσιάζοντας τις θέσεις της για το νερό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΔΕΥΑ.
Σε μία περίοδο που οι κυβερνητικές επιλογές προσφέρουν «γη» και «ύδωρ» στους διεθνείς δανειστές της χώρας, αγνοώντας τις επιπτώσεις τους σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, το συνδικαλιστικό κίνημα είναι μπροστά στην αναγκαία πορεία διασφάλισης και προστασίας του δημόσιου χαρακτήρα και της καθολικής πρόσβασης στα φυσικά αγαθά και τις κοινωνικές υπηρεσίες.