Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

«Όχι του Συμβουλίου της Επικρατείας στην ιδιωτικοποίηση του νερού»


Μετά την συγκέντρωση 1,9 εκατομμυρίων υπογραφών από όλους τους Ευρωπαίους πολίτες ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού, μετά το μαζικό ΟΧΙ 215 χιλιάδων πολιτών της Θεσσαλονίκης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, ήρθε η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ’ αριθμ. 1906/2014 απόφασή της να κρίνει παράνομη την απόφαση της διυπουργικής επιτροπής αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων (25/4/2012) σύμφωνα με την οποία μεταβιβάστηκε το τελευταίο ποσοστό των μετοχών από το Ελληνικό Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η μετατροπή της ΕΥΔΑΠ σε ιδιωτική επιχείρηση αντίκειται στα άρθρα 5 και 21 του Συντάγματος που επιβάλλει μέριμνα του κράτους για την υγεία των πολιτών και το δικαίωμα στην προστασία της υγείας.
Με την απόφαση αυτή το ΣτΕ ακυρώνει ως αντισυνταγματική την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ.
Μετά και την εξέλιξη αυτή, καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να σεβαστεί όχι μόνο τις δικαστικές αποφάσεις αλλά κυρίως την θέληση των πολιτών και να σταματήσει άμεσα κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης.
Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ, αποτελεί πρόκριμα για την «τύχη» της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, παρά το γεγονός ότι απορρίφθηκαν για τυπικούς λόγους οι σχετικές αιτήσεις των εργαζομένων στην εταιρεία ύδρευσης της συμπρωτεύουσας.
Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,
Η απόφαση του ΣτΕ είναι άλλη μία θετική εξέλιξη. Θα πρέπει όμως να είμαστε σε ετοιμότητα για να αποτρέψουμε με κάθε τρόπο την όποια απόπειρα ιδιωτικοποίησης του νερού στη χώρα μας.
 

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Στις 18-5-2014 ταυτόχρονα με τις δημοτικές εκλογές συνέβη και ένα ιστορικό γεγονός στη Θεσσαλονίκη. 
Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης στο δημοψήφισμα που έγινε με το ερώτημα συμφωνείτε στην ιδιωτικοποίηση του νερού ή όχι ψήφισαν με συντριπτικό ποσοστό 98% εναντίον της ιδιωτικοποίησης.
Η βούληση των πολιτών είναι πάνω από κόμματα και παρατάξεις και πρέπει να γίνει σεβαστή. Η ετυμηγορία των 213.502 πολιτών, πως το νερό είναι δημόσιο αγαθό και δεν πωλείται πρέπει να ακουστεί.
Το δημοψήφισμα δεν είναι συμβολικό αλλά δεσμευτικό. Η πολιτεία και οι πολυεθνικές οφείλουν να γνωρίζουν τη βούληση των πολιτών που αντιστέκονται και μάχονται κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ.
Η προσπάθεια του Υπουργού Εσωτερικών κ. Μιχελάκη να ακυρώσει το δημοψήφισμα απέτυχε παταγωδώς. Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν εξαιτίας των εμποδίων που έθεσε η κυβέρνηση αντιμετωπίστηκαν από τους διοργανωτές και εθελοντές με επιτυχία.
Ο λαός της Θεσσαλονίκης χωρίς κομματικές ή άλλες ταμπέλες έδειξε το δρόμο σε όλους τους πολίτες της χώρας