Τρίτη 29 Απριλίου 2014

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ


ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 
ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 1η ΜΑΗ 2014
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά σημαδεύεται από το κλείσιμο 4 χρόνων οικονομικής και κοινωνικής βαρβαρότητας ενάντια στους εργαζόμενους, στους άνεργους, στους συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες.
Μια βαρβαρότητα που επιβλήθηκε από την Τρόικα, τους δανειστές της χώρας και το μεγάλο τραπεζιτικό και εργοδοτικό κεφάλαιο.
Μια βαρβαρότητα που υλοποιήθηκε με τη μέθοδο του σοκ και δέους από τις διαδοχικές κυβερνήσεις. Τα 4 αυτά χρόνια, εμείς οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα είδαμε να γυρίζει το εργασιακό ρολόι 100 χρόνια πίσω. 
Η χώρα μας στα χρόνια των Μνημονίων μετατράπηκε σε μια τεράστια ζώνη φθηνής, ευέλικτης και ενοικιαζόμενης εργασίας, χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Τρόικα και Κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, κατάργησαν τις συλλογικές μας συμβάσεις.
Μείωσαν τους μισθούς μας, σε επίπεδα φτώχειας. 
Διέλυσαν το εργατικό δίκαιο και επέβαλαν το απόλυτο εργοδοτικό – διευθυντικό δικαίωμα.
Θεσμοθέτησαν τον εργασιακό μεσαίωνα.
Πετσόκοψαν τις συντάξεις μας και διέλυσαν την κοινωνική μας ασφάλιση, την Παιδεία, την Υγεία, την Κοινωνική Πρόνοια.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Απέναντι σε αυτή τη βαρβαρότητα δεν έχουμε άλλη επιλογή πέρα από την οργάνωσή μας, τη συλλογική μας δράση και την ενωτική μας αντίσταση με στόχο να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές που μας φτωχοποιούν και μας κάνουν δούλους του 21ου αιώνα.
• Αυτή την ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ πρέπει και μπορούμε να δώσουμε ένα μεγάλο και δυνατό μήνυμα στην Τρόικα και στην Κυβέρνηση.
• Να δώσουμε ένα μεγάλο αγωνιστικό και ενωτικό δυνατόν παρόν στην ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 1Ης ΜΑΗ.
Να συνεχίσουμε αταλάντευτα, χωρίς υποχωρήσεις και ακόμα μεγαλύτερο πείσμα τους αγώνες μας ως εργαζόμενοι μαζί με τα συνδικάτα.
ΤΗΝ 1η ΜΑΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
  • Να επαναφέρουμε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας παντού και για όλους.
  • Να καταργήσουμε όλους τους αντεργατικούς νόμους και να επανακτήσουμε τα δικαιώματά μας.
  • Να έχουμε αξιοπρεπείς μισθούς, πλήρη απασχόληση, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Να μην υπάρχει κανένας εργαζόμενος με ατομική σύμβαση και επισφαλή εργασιακή σχέση.
  • Να υπερασπίσουμε τα δημόσια κοινωνικά αγαθά, νερό, τη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία – Υγεία – Κοινωνική ασφάλιση & Πρόνοια.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΩΤΙΚΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 1ης ΜΑΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Ο νόμος 4172/2013 προβλέπει φορολόγηση των παροχών σε είδος όταν στοιχίζουν πάνω από 300 € το χρόνο. Με το νόμο 4223/13 για τις παροχές σε είδος η φορολόγηση τίθεται σε ισχύ από 1-1-2015. Το 2015 το Υπουργείο Οικονομικών θα ξεκαθαρίσει ποιες τελικά θα φορολογηθούν.
Επομένως τα είδη ατομικής προστασίας που χορηγούνται στους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ δεν θα φορολογηθούν το 2014.
Επίσης σύμφωνα με το νόμο 4172/2013 προβλέπεται η φορολόγηση δανείων που χορηγούνται σε εργαζόμενους αν το δάνειο αντιστοιχεί σε πάνω από τρία μηνιάτικα. Επίσης φορολογούνται και τα εταιρικά κινητά τηλέφωνα. Με το νόμο 4223/2013 αναβάλλεται και αυτή η ρύθμιση για το 2015.
Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει συστήσει επιτροπή για βελτίωση του ν. 1069/80 αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της ΕΔΕΥΑ κ. Μαρινάκη Γιώργη, την Πρόεδρο της ΔΕΥΑ Χανίων κα Αποστολάκη Νίκη, την διευθύντρια της ΕΔΕΥΑ κα Κοτσελίδου Όλγα και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Δραγκόλα Παύλο. Ήδη η επιτροπή συναντήθηκε πριν τις γιορτές με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Εσωτερικών και συζητήθηκαν οι προτάσεις της. Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου ζήτησαν να κατατεθούν νομικά διατυπωμένες. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει η δεύτερη συνάντηση η οποία θα είναι και καθοριστική.
Η Ομοσπονδία μαζί με αρκετούς συναδέλφους που είχαν την πρόθεση να είναι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι έκανε μεγάλη προσπάθεια να αρθεί το ασυμβίβαστο που έχουν οι εργαζόμενοι στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Το ασυμβίβαστο προέκυψε με το ν. 3852/2010, άρθρο 14, παρ. 1γ. Παρόλη την προσπάθεια και τις υποσχέσεις από βουλευτές όλων των κομμάτων τελικά ψηφίστηκε ρύθμιση που είναι ουσιαστικά απαγορευτική. Για να είναι εργαζόμενος στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου των ΟΤΑ υποψήφιος στον δήμο που εργάζεται πρέπει να παραιτηθεί από την εργασία 20 ημέρες πριν τις εκλογές και επανέρχεται αν δεν εκλεγεί αμέσως μετά τις εκλογές, ενώ αν εκλεγεί, όποτε παραιτηθεί ή λήξει η θητεία του δημοτικού συμβουλίου. Αν εκλεγεί και θέλει να επιστρέψει στην εργασία του έχει τη δυνατότητα για να μην περιμένει να ορκιστεί 1-9-2014 και μετά να παραιτηθεί αλλά να κάνει υπεύθυνη δήλωση στο πρωτοδικείο ότι δεν αποδέχεται την εκλογή του.
Μας έγινε γνωστό ότι υπάρχουν συνάδελφοι εργαζόμενοι σε ΔΕΥΑ που είναι υποψήφιοι στις Περιφερειακές εκλογές. Επειδή οι Περιφέρειες είναι μεγάλες και δεν γνωρίζονται όλοι οι συνάδελφοι των ΔΕΥΑ, η Ομοσπονδία θα ανακοινώσει όποιες υποψηφιότητες υπάρχουν. Όσοι συνάδελφοι θα είναι υποψήφιοι να επικοινωνήσουν με το γραφείο της Ομοσπονδίας μέχρι την επόμενη ημέρα της κατάθεσης των ψηφοδελτίων στο Πρωτοδικείο.

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

ΑΠΕΡΓΙΑ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι
Την Τετάρτη 9 Απρίλη 2014 απεργούμε και συμμετέχουμε ΟΛΟΙ στις κατά τόπους απεργιακές συγκεντρώσεις.
Η Διοίκηση της Π.Ο.Ε.-Δ.Ε.Υ.Α. καλεί τους εργαζόμενους του Κλάδου να δώσουν με τη μαζική και δυναμική συμμετοχή τους στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις έμπρακτη απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της τρόικας και της κυβέρνησης.
Τα τελευταία τέσσερα (4) χρόνια οι κυβερνήσεις, σε αγαστή συνεργασία με την τρόικα σπρώχνουν μεθοδικά το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας στην φτώχεια και την εξαθλίωση.
Την ίδια στιγμή προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα μνημόνια τελείωσαν, ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα.
Ειδικότερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η νέα περικοπή πόρων των τακτικών εσόδων της Κεντρικής Διοίκησης προς τους ΟΤΑ δείχνει τι περιμένει τους εργαζόμενους το επόμενο χρονικό διάστημα.
ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ, ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
  • Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων.
  • Όχι στις απολύσεις και στις διαθεσιμότητες.
  • Ακύρωση κάθε προσπάθειας ιδιωτικοποίησης του νερού.
  • Δίκαιο φορολογικό σύστημα. Ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων από τα άδικα και υπέρμετρα βάση της φορολογικής επιδρομής.
  • Άμεσα μέτρα στήριξης των Ασφαλιστικών Ταμείων. Ενίσχυση και όχι αποδυνάμωση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Με τη νέα δραματική μείωση εισφορών θα προκύψει έλλειμμα 850 εκ. € κάθε χρόνο.
  • Ανατροπή της πολιτικής των απολύσεων, της ανεργίας, της συρρίκνωσης των Δημοσίων-Κοινωνικών αγαθών.
  • Επαναφορά του Βασικού Κατώτατου Μισθού στα 751€
ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΩΤΙΚΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΣΤΙΣ 9 ΑΠΡΙΛΗ.