Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ 2014-2015-2016.

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες
Είναι γνωστό σε όλους μας ότι οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, εντελώς αυθαίρετα, μείωσαν τις αποδοχές μας με το πρώτο και δεύτερο μνημόνιο. Με το τρίτο μνημόνιο μας ενέταξαν στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων στα οικονομικά θέματα, καταργώντας το συνταγματικό μας δικαίωμα να αμειβόμαστε με συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η παρανομία αυτή αποδεικνύεται καθημερινά με τις πολλές αποφάσεις των δικαστηρίων που μας δικαιώνουν.
Η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ έληξε 31-12-2013 και 31-03-2014 λήγει και η μετενέργεια.
Ήταν στις πρώτες προτεραιότητες της Ομοσπονδίας η υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, για να συνεχίσουν να ισχύουν οι θεσμικοί όροι αλλά το κυριότερο να παραμείνουν στη σύμβαση και οι οικονομικοί όροι, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε συνδικαλιστικά ή δικαστικά την επαναφορά και των οικονομικών όρων της συλλογικής σύμβασης.
Για το λόγο αυτό καταλήξαμε και υπογράψαμε με την ΕΔΕΥΑ τη σύμβαση εργασίας την Πέμπτη 13-3-2014 και την καταθέσαμε στο Υπουργείο Εργασίας με πράξη κατάθεσης 2/13-3-2014.
Με τη νέα συλλογική σύμβαση παραμένουν τα οικονομικά ως είχαν το 2009 και προσθέθηκαν στα θεσμικά τα παρακάτω:
Με το άρθρο 2 παραμένουν σε ισχύ οι συνδικαλιστικές άδειες. Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση με εντολή της Τρόικας έχει σκοπό να τις περιορίσει στο ελάχιστο με σκοπό τη διάλυση των συνδικάτων. Σύμφωνα με τη νέα σύμβαση παραμένουν οι ισχύουσες διατάξεις ασχέτως των όποιων αλλαγών πραγματοποιηθούν στη σχετική νομοθεσία.
Με το άρθρο 3 αντικαθίσταται άρθρο της προηγούμενης κλαδικής σύμβασης εργασίας με επακόλουθο να έχουμε περισσότερα νομικά επιχειρήματα στην διεκδίκηση των οικονομικών όρων της σύμβασης που μας αφαίρεσαν με τα μνημόνια.
Με το άρθρο 4 δίνεται η δυνατότητα στα σωματεία να διεκδικήσουν ασφαλιστικό και αποταμιευτικό πρόγραμμα. Για να μην είχαμε απόρριψη της πρότασης από την ΕΔΕΥΑ δεν προτείναμε ποσό συγκεκριμένο αλλά ποσοστό συμμετοχής. Τα σωματεία πρέπει να διεκδικήσουν το ποσό συμμετοχής της ΔΕΥΑ.
Υπάρχει πιθανότητα κάποιοι επίτροποι να μην εγκρίνουν τη συμμετοχή των ΔΕΥΑ στο πρόγραμμα. Σας ενημερώνουμε ότι ήδη υπάρχει απόφαση ελεγκτικού συνεδρίου που εγκρίνει αντίστοιχο πρόγραμμα στη ΔΕΥΑ Σερρών.
Με το άρθρο 5 εντάχθηκε ο θεσμός της επιφυλακής στην Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για πρώτη φορά. Σε όλες τις προηγούμενες συμβάσεις δεν υπήρχε ρύθμιση για την επιφυλακή γιατί υπήρχαν κατά τόπους καλές συμφωνίες για την αποζημίωση της και πιθανόν η κλαδική σύμβαση να τις έθιγε αρνητικά. Γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι πολύ πιθανόν να υπάρξει πρόβλημα με τους επιτρόπους και να μην εγκρίνουν τις αποφάσεις για την αποζημίωση της επιφυλακής. Με την ένταξη της στην Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ισχυροποιούμε τα νομικά μας επιχειρήματα για να τη διεκδικήσουμε με καλύτερους όρους.   
Στο άρθρο 6 συμφωνήθηκε η συνέχιση της παροχής γάλακτος σε όσους εργαζόμενους το δικαιούταν το 2009. Αυτό γιατί το γάλα, σύμφωνα με την ΚΣΣΕ, χορηγείται σε όσους δικαιούνται ανθυγιεινό επίδομα που ακόμη είναι σε εκκρεμότητα γιατί δεν έχει εκδοθεί Υπουργική Απόφαση. Επειδή υπάρχουν πολλές πιθανότητες (βλέποντας άλλες υπουργικές αποφάσεις για το ίδιο θέμα) να χαθεί το ανθυγιεινό επίδομα για πολλούς εργαζόμενους, τουλάχιστον να μην χαθεί και το γάλα.
Η ΚΣΣΕ έχει ισχύ μέχρι 31-12-2016 χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ενδιάμεσα δεν μπορεί να τροποποιηθεί ή συμπληρωθεί.
Μπορείτε να βρείτε την ΚΣΣΕ του 2014-2015-2016 ΕΔΩ

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Τα τελευταία χρόνια λόγω των αλλαγών στο ασφαλιστικό και κυρίως στο συνταξιοδοτικό ζήτημα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους εργαζόμενους να πληροφορηθούν πότε μπορούν να συνταξιοδοτηθούν. 
Οι περισσότεροι απευθύνονται σε δικηγορικά γραφεία με συνέπεια την οικονομική επιβάρυνση που κάποιες φορές φθάνει μέχρι την αισχροκέρδεια από πλευράς των δικηγόρων.
Η Ομοσπονδία θέλοντας να βοηθήσει τους συναδέλφους που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη ζήτησε από το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ συνεργασία που θα μας απαντούν σε ερωτήματα που καταθέτει η Ομοσπονδία. Ερωτήματα μπορούν να κατατίθενται και για συγγενείς και φίλους. 
Για τους παραπάνω λόγους σας στέλνουμε φόρμα υποβολής ερωτήματος (υπάρχει και στην ιστοσελίδα) την οποία θα συμπληρώνετε και θα την στέλνετε στο γραφείο της Ομοσπονδίας.
Προσοχή η συμπλήρωση του ερωτήματος να είναι πλήρης.
Συγκεκριμένα: 
- Έναρξη ασφάλισης πριν και μετά το 1993 
- Καταγραφή του αριθμού των ενσήμων και ειδικότερα μέχρι την 31/12/2010 και την 31/12/2012
- Διαπίστωση αν υπάρχει περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης 
- Εφόσον υπάρχει περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης, συγκεκριμενοποίηση χρονικών διαστημάτων ασφάλισης σε διαφορετικά ταμεία (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, Δημόσιο, ΝΑΤ κα)
- Διαπίστωση ειδικών καθεστώτων ασφάλισης (Ειδικά ταμεία, ΔΕΚΟ, τράπεζες, ΟΤΕ κα) 
- Εάν υπάρχει δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών ετών ασφάλισης
- Για τις μητέρες ανηλίκων τέκνων εάν συντρέχει η ανηλικότητα του τέκνου και πότε 
- Εάν υφίστανται οι προϋποθέσεις υπαγωγής σε συνταξιοδοτικό καθεστώς αναπηρίας, πλήρης καταγραφή των στοιχείων που την στοιχειοθετούν
 
Για να τυπώσετε την φόρμα ερωτήματος πατήστε ΕΔΩ...

Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Η Βουλή των Ελλήνων δέχθηκε να συζητήσει στις Επιτροπές της και να προωθήσει για ψήφιση στην ολομέλεια αίτημα του Υπουργείου Εσωτερικών για επεξεργασία της επόμενης φάσης του «Καλλικράτη».
Η Επιτροπή της Βουλής για θέματα του Υπουργείου Εσωτερικών αποφάσισε να απευθύνει πρόσκληση στους εμπλεκόμενους φορείς για να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το θέμα. Στους φορείς συμπεριέλαβε και την ΠΟΕ-ΔΕΥΑ.
Για πρώτη φορά από την ίδρυση της Ομοσπονδίας δεχόμαστε πρόσκληση από τη Βουλή των Ελλήνων για θέματα που αφορούν τις ΔΕΥΑ.
Είναι μια θετική εξέλιξη που μας δίνει την ευκαιρία όχι μόνο να καταθέσουμε τις προτάσεις μας αλλά και να τις στηρίξουμε εντός της Βουλής ενώπιον της επιτροπής.
Οι προτάσεις, σύμφωνα με την πρόσκληση, πρέπει να κατατεθούν εντός 10 ημερών. Θα εστιάζονται στα προβλήματα που προκάλεσε στις ΔΕΥΑ και εργαζόμενους ο «Καλλικράτης» και οι νόμοι που τον συμπλήρωσαν ή τον τροποποίησαν.
Τα θέματα που αφορούν την τροποποίηση του ν. 1069/80 θα συζητηθούν στην επιτροπή που θα συσταθεί τις επόμενες ημέρες στο Υπουργείο Εσωτερικών όπου και εκεί η Ομοσπονδία θα συμμετέχει.
Καλούνται τα σωματεία εντός 5 ημερών να καταθέσουν προτάσεις στην Ομοσπονδία για την τροποποίηση του «Καλλικράτη» και για την τροποποίηση του ν. 1069/80.
Για να ανοίξετε και να διαβάσετε την πρόσκληση πατήστε ΕΔΩ...

Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

ΑΝΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Με το άρθρο 67 του νόμου 4235/2014 (ΦΕΚ-ΤΕΥΧΟΣ Α΄-ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 32/11-2-14) δίνεται η εξουσιοδότηση εντός εξαμήνου, να εκδοθούν Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που θα καθορίζουν το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σύμφωνα με το άρθρο 15, παρ. 1 του Ν. 4024/2011.
Η προθεσμία που έδινε προηγούμενος νόμος για τους εργαζόμενους σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου έληξε τον Ιούνιο του 2013.
Εκτός από το Υπουργείο Μεταφορών, όλα τα άλλα Υπουργεία δεν είχαν εκδώσει ΚΥΑ στην παραπάνω προθεσμία, όπως και το Υπουργείο Εσωτερικών που έχει την ευθύνη των ΔΕΥΑ.
Στο Υπουργείο Εσωτερικών θα κατατεθούν προτάσεις από όλους τους φορείς που ελέγχει και στη συνέχεια θα εκδώσει μία Υπουργική Απόφαση που θα καλύπτει το ανθυγιεινό επίδομα όλων των εργαζομένων αυτών των φορέων.
Η ομοσπονδία όπως και η ΕΔΕΥΑ θα στείλουν προτάσεις όπως είχαν κάνει και πριν 1 χρόνο.
Σύμφωνα με την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας χορηγείται το επίδομα σε πολλές ειδικότητες. Λαμβάνοντας όμως υπόψη σε πόσες ειδικότητες χορηγείται στους υπαλλήλους των δήμων, όπου έχει εκδοθεί Υπουργική Απόφαση, πολύ φοβόμαστε ότι και στις ΔΕΥΑ θα περιοριστεί το επίδομα σε ελάχιστους.
Γι αυτό το λόγο θα ήταν θετικό να σταλούν προτάσεις και από ΔΕΥΑ για να αυξηθεί η πίεση προς το Υπουργείο.
Θα γίνει προσπάθεια επίσης να χορηγηθεί με αναδρομική ισχύ όπως άλλωστε το θέσαμε στον Υπουργό Εσωτερικών στην τελευταία συνάντηση στις 20-2-2014.