Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Η ΠΟΕ-ΔΕΥΑ χαιρετίζει το δίκαιο αγώνα που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑ Κέρκυρας αντιδρώντας στην απόλυση 24 συναδέλφων που εργάζονται μερικοί από αυτούς μέχρι και 10 χρόνια στην επιχείρηση. Η ΔΕΥΑΚ, εφαρμόζοντας την απαράδεκτη Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για απόλυση συμβασιούχων που εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα και δεν έχουν κάνει προσφυγή μέχρι το Νοέμβρη του 2013, γνωστοποίησε τους εργαζόμενους ότι προτίθεται να τους απολύσει. Το σωματείο εργαζομένων ΔΕΥΑ Κέρκυρας αντέδρασε άμεσα πραγματοποιώντας κατάληψη των γραφείων της επιχείρησης. Με την μετάβαση στην Κέρκυρα και παρέμβαση του Προεδρείου της Ομοσπονδίας και του νομικού της συμβούλου κ. Μπαλατσούκα Σπύρου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ αποφάσισε να μην απολύσει τους συναδέλφους μέχρι να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν ήδη κατατεθεί. Ο αγώνας των συναδέλφων συνεχίζεται. Η πρώτη νίκη που πέτυχαν είναι προσωρινή. Η Ομοσπονδία θα συνεχίζει να στηρίζει τους συναδέλφους με όποια μέσα διαθέτει. Η απόφαση της κυβέρνησης να απολύσει συμβασιούχους για να ικανοποιήσει την απαίτηση της Τρόικας για 11.000 απολύσεις το 2014 θα μας βρει όλους απέναντι.

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

ΑΝΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Παρά την πρόταση της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ και της ΕΔΕΥΑ να μην αποσταλούν στοιχεία απογραφής προσωπικού, αλλά μόνο αυτά που ζητήθηκαν από τους κ. Μητσοτάκη και Μιχελάκη (χωρίς ονοματεπώνυμο), αρκετές ΔΕΥΑ έχουν στείλει πλήρως απογραφή του προσωπικού. 
Σε αρκετές από αυτές τις ΔΕΥΑ έχει ζητηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να ακολουθήσουν συγκεκριμένες ενέργειες για ένταξη στο σύστημα της ενιαίας αρχής πληρωμής. Στη συνέχεια θα ζητηθεί πιθανόν και από τις υπόλοιπες ΔΕΥΑ να ακολουθήσουν αυτές τις ενέργειες.
Η Ομοσπονδία ήδη έχει προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας εναντίον της Υπουργικής απόφασης που παράνομα εντάσσει τους εργαζόμενους των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου και των δημοτικών επιχειρήσεων χωρίς εξαιρέσεις στην ενιαία αρχή πληρωμών. Η εκδίκαση όμως της προσφυγής θα αργήσει περισσότερο από ένα χρόνο για να συζητηθεί. 
Για το λόγο αυτό πρέπει να εμποδίσουμε τις ΔΕΥΑ να στείλουν στοιχεία καταθέτοντας την εξώδικη όχληση – διαμαρτυρία.
Σε κάθε περίπτωση ετοιμάζουμε νομικό οπλοστάσιο για να κατατεθούν ασφαλιστικά μέτρα κατά της χορήγησης στοιχείων και της υπαγωγής μας στην ενιαία αρχή πληρωμών. 
Την εξώδικη όχληση – διαμαρτυρία μπορείτε να την κατεβάσετε και να την εκτυπώσετε πατώντας ΕΔΩ...

Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας καταγγέλλει τη δικαστική δίωξη των συνδικαλιστών της ΠΟΕ-ΟΤΑ και μάλιστα με αστείες κατηγορίες για τις κινητοποιήσεις του κλάδου τον Οκτώβρη του 2011.
H κυβέρνηση προσφεύγει σε κατασταλτική βία για να φιμώσει κάθε φωνή αντίστασης και να συνεχίσει την πολιτική εξαθλίωσης του λαού.
Η δίωξη αυτή έχει σκοπό τον εκφοβισμό και την κάμψη της αγωνιστικής διάθεσης που έχουν δείξει οι εργαζόμενοι στην πιο κρίσιμη περίοδο για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης για υποβάθμιση των υπηρεσιών της Τ.Α. θα μας βρει όλους απέναντι. Δεν υπερασπιζόμαστε μόνο τα δικαιώματα μας αλλά δίνουμε μάχη για το θεσμό.
Ο αγώνας μας θα δικαιωθεί ανατρέποντας τις μνημονιακές πολιτικές που ευθύνονται για το οπισθογύρισμα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Οι δικαστικές διώξεις και σε ότι αυτές αποσκοπούν είναι πρακτικές άλλων εποχών.
Είναι αυτονόητη η συμπαράσταση μας στους συναδέλφους της ΠΟΕ-ΟΤΑ που σήμερα δικάζονται για τους αγώνες που ανέπτυξαν τα τελευταία χρόνια.

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Γ. Μαρινάκης: Οι Δ.Ε.Υ.Α. δεν επιβαρύνουν το Δημόσιο- το νερό δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί

Την αναγκαιότητα του να παραμείνουν οι Δ.Ε.Υ.Α δημόσιες ή δημοτικές, προκειμένου η διαχείριση του νερού να είναι βιώσιμη και αειφόρος, τονίζει σε συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr ο δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α Γιώργος Μαρινάκης.
Για τα σενάρια που θέλουν να μπαίνει  «λουκέτο» στις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης , ο κ. Μαρινάκης αναφέρει πως οι Δ.Ε.Υ.Α δεν ανήκουν στο δημόσιο τομέα με βάση την κείμενη νομοθεσία, δεν επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και έτσι ακόμα και αν κλείσουν δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό όφελος.
Αναλυτικά η συνέντευξη του δημάρχου Ρεθύμνου Γιώργου Μαρινάκη είναι η εξής:

  • Κύριε Πρόεδρε, έχουν τη δυνατότητα οι Δ.Ε.Υ.Α. να εφαρμόσουν τιμολόγια κοινωνικής πολιτικής για τις ευπαθείς ομάδες ή η οικονομική κρίση στέκεται εμπόδιο για μία τέτοια απόφαση;
Σύμφωνα με τον ν. 4071/2012 («Καλλικράτης 2») οι Δ.Ε.Υ.Α. μπορούν να εφαρμόσουν κοινωνικό τιμολόγιο για τις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών με βάση ενιαία και αντικειμενικά κριτήρια. Ηδη αρκετές Δ.Ε.Υ.Α. έχουν εφαρμόσει κοινωνικό τιμολόγιο και άλλες σχεδιάζουν να τό κάνουν στο άμεσο μέλλον. Με τον τρόπο αυτό δικαιώνουν το χαρακτήρα τους ως δημοτικές επιχειρήσεις κοινωφελούς χαρακτήρα που δεν έχουν ως σκοπό το κέρδος σύμφωνα με το θεσμικό τους πλαίσιο δηλ. τον ν. 1069/80. Είναι αλήθεια ότι αρκετοί συμπολίτες μας λόγω της οικονομικής κρίσης , της ανεργίας και της ανέχειας, και παρόλο που το νερό είναι από τα πιο φθηνά αγαθά, αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του νερού με αποτέλεσμα να έχουμε πτώση των εσόδων των Δ.Ε.Υ.Α. της τάξης του 15-20% περίπου. Παρόλα αυτά, οι Δ.Ε.Υ.Α. έχουν τη δυνατότητα για θέσπιση κοινωνικού τιμολογίου διότι οι περισσότερες επιχειρήσεις σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτει η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι οικονομικά υγιείς, κερδοφόρες κι έχουν μειώσει σημαντικά τις λειτουργικές τους δαπάνες. Οι υπόλοιπες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για οικονομική τους εξυγίανση και φαίνεται ότι πολύ σύντομα θα έχουν θετικά αποτελέσματα.

  • Είναι συχνό φαινόμενο το να έρχονται οι Δ.Ε.Υ.Α. αντιμέτωπες με εισπρακτικά προβλήματα;
Όπως ήδη προανέφερα τα προβλήματα είσπραξης λογαριασμών πληθαίνουν τελευταία λόγω της οικονομικής κρίσης. Επίσης, λόγω της κρίσης έχει μειωθεί και η κατανάλωση νερού κατά 10% περίπου. Ωστόσο, οι Δ.Ε.Υ.Α. προβαίνουν σε διακανονισμούς λογαριασμών ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους καταναλωτές να αποπληρώσουν με σχετική ευχέρεια τους λογαριασμούς τους. Η διακοπή του νερού είναι το έσχατο μέσο για την είσπραξη των λογαριασμών και χρησιμοποιείται όταν δεν συντρέχουν σοβαροί κοινωνικοί λόγοι για την αδυναμία πληρωμής, δηλ. στις περιπτώσεις που κάποιοι αποδεδειγμένα χρησιμοποιούν την οικονομική κρίση ως πρόσχημα για να είναι ασυνεπείς. Οι Δ.Ε.Υ.Α. θεωρούν ότι το νερό είναι φυσικό αγαθό ζωτικής σημασίας και δεν το στερούν από τους καταναλωτές παρά μόνο σε ακραίες περιπτώσεις δυστροπίας.

  • Ποιά είναι η άποψή σας για ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του νερού;
 Ως Πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. έχω εκφράσει κατά καιρούς δημόσια, ξεκάθαρα και κατηγορηματικά την άποψη των Δ.Ε.Υ.Α. μελών μας κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού στη χώρα μας. Μάλιστα στην τελευταία Γ.Σ. των μελών της Ε.Δ.Ε.Υ.Α., στις Σέρρες, τον περασμένο Ιούνιο εκδόθηκε και ψήφισμα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού. Δοθείσης της ευκαιρίας, ωστόσο, θα ήθελα να επαναλάβω ότι το νερό δεν είναι εμπόρευμα, αλλά κοινωνικό αγαθό και γι’ αυτό δεν υπόκειται στον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Η ιδιωτικοποίηση του νερού σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν εφαρμόσθηκε απέβη σε βάρος του κοινωνικού συνόλου κι απέτυχε, με συνέπεια η διαχείριση του νερού να ανακτηθεί από δημόσιους ή δημοτικούς φορείς. Επομένως, είναι λάθος η δρομολογούμενη  ιδιωτικοποίηση των ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ και αν γίνει θα είναι όχι μόνο αντίθετη στη διεθνή πρακτική, αλλά θα αποβεί καταστροφική για τη δημόσια υγεία  και το περιβάλλον. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι  αναμένουμε την απόφαση του ΣτΕ στην προσφυγή φορέων της Θεσσαλονίκης και του προσωπικού της ΕΥΑΘ, κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού και έχουμε την πληροφορία ότι είναι θετική. Αν αυτό επιβεβαιωθεί με την έκδοση της σχετικής απόφασης, θα πρέπει η Κυβέρνηση να επανεξετάσει τον σχεδιασμό της στο θέμα αυτό και να ακυρώσει την ιδιωτικοποίηση των δύο εταιρειών.
Συνοψίζοντας , θα ήθελα να σημειώσετε ότι σταθερή άποψη της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. είναι ότι η διαχείριση του νερού για να είναι βιώσιμη και αειφόρος δεν μπορεί παρά να είναι δημόσια ή δημοτική.

  •  Τελευταία έχουν κυκλοφορήσει δημοσιεύματα για κλείσιμο δημοτικών επιχειρήσεων μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και Δ.Ε.Υ.Α. Επισήμως, οι συναρμόδιοι Υπουργοί μιλούν για κλείσιμο ζημιογόνων δημοτικών επιχειρήσεων σε εφαρμογή του «Καλλικράτη». Ποιά είναι η άποψή σας όσον αφορά στην τύχη των Δ.Ε.Υ.Α. σε σχέση και με τις απολύσεις και τη διαθεσιμότητα του προσωπικού του δημοσίου;
 Δεν θα κουρασθούμε να επαναλαμβάνουμε  ότι οι Δ.Ε.Υ.Α. είναι αυτοτελείς ως προς τους Δήμους δημοτικές επιχειρήσεις ειδικού σκοπού,  δεν ανήκουν στο δημόσιο τομέα με βάση την κείμενη νομοθεσία, δεν επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και άρα ακόμα και αν κλείσουν δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό όφελος. Επιπλέον, λειτουργούν ανταποδοτικά και το προσωπικό τους μισθοδοτείται από τις ίδιες τις επιχειρήσεις με βάση τα έσοδά τους. Την απόφαση για λύση των Δ.Ε.Υ.Α. δεν μπορεί να τη λάβει το δημόσιο και το Κράτος, παρά μόνο το οικείο δημοτικό Συμβούλιο με βάση το θεσμικό τους πλαίσιο, τον ν. 1069/80.Οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση είναι κατάφωρα παράνομη και καταστρατηγεί το θεσμικό τους πλαίσιο.
Όσον αφορά στη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις κι επειδή έχει δημιουργηθεί θέμα με την άρνηση των Δ.Ε.Υ.Α. να απογραφούν στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων του Ελληνικού Δημοσίου, θα ήθελα να τονίσω ότι οι Δ.Ε.Υ.Α. στην συντριπτική τους πλειοψηφία έστειλαν στοιχεία του προσωπικού τους και στοιχεία της λειτουργίας τους στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μετά από συμφωνία που έγινε μεταξύ του Υπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη και του Δ.Σ. της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. στις 5/9, παρόντων και των βουλευτών της Ν.Δ. κ.κ. Κ. Βιρβιδάκη και Μ. Ταμήλου. Στην συνέχεια υπήρξε υπαναχώρηση από την πλευρά του Υπουργείου και το Υπουργείο Εσωτερικών ως αρμόδιο για τις Δ.Ε.Υ.Α. Υπουργείο ζητά με επιμονή να συμμετάσχουν οι Δ.Ε.Υ.Α. στην απογραφή του προσωπικού τους στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου. Η αναπάντεχη αυτή εξέλιξη έχει βάλει σε μεγάλη ανησυχία τις Δ.Ε.Υ.Α. κι έχει αναστατώσει την λειτουργία τους. Ως Ε.Δ.Ε.Υ.Α. δεν ζητήσαμε να εξαιρεθούν οι Δ.Ε.Υ.Α. από την απογραφή του προσωπικού τους, αλλά ζητήσαμε να εφαρμοσθεί η ισχύουσα νομοθεσία σύμφωνα με την οποία οι Δ.Ε.Υ.Α. δεν υπάγονται στο δημόσιο τομέα. Πρόσφατα μάλιστα συναντηθήκαμε με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μιχελάκη και εκτιμούμε ότι η συζήτηση που έγινε βοήθησε να γίνει κατανοητή η θέση της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. σ’ αυτά τα δυο κρίσιμα θέματα.
Θα πρέπει επιτέλους η Πολιτεία να καταλάβει και να αναλογισθεί ότι χωρίς τις Δ.Ε.Υ.Α. θα καταρρεύσουν σημαντικά έργα που συνδέονται με τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών της χώρας μας. Επιπλέον, οι Δ.Ε.Υ.Α. είναι από τους βασικότερους φορείς εκτέλεσης έργων υποδομής στη χώρα μας, συμμετέχουν στο ΕΣΠΑ, πολλά από τα έργα τους θα ενταχθούν στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης για την νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 και συμβάλλουν στην τήρηση από τη χώρα μας της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

  • Εκτός από Πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. είστε κι επικεφαλής της Δ.Ε.Υ.Α. Ρεθύμνου. Ποιά είναι τα έργα της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ που έχουν αλλάξει την ζωή των κατοίκων της πόλης;
 Η Δ.Ε.Υ.Α. Ρεθύμνης, όπως και όλες οι Δ.Ε.Υ.Α. της πατρίδας μας, φροντίζουμε να αναβαθμίζουμε ολοένα και περισσότερο τις υπηρεσίες μας, παρέχοντας υγιεινό και άφθονο νερό και διαχειριζόμενοι τα υγρά απόβλητα με σύγχρονες μεθόδους. Στο πλαίσιο αυτό εκτελούμε έργα αναβάθμισης του Βιολογικού μας και την επεξεργασία της λυματολάσπης με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές, επεκτείνουμε χωρικά τα δίκτυά μας για να καλυφθεί η ενδοχώρα που δυστυχώς είναι πού πίσω στη διαχείριση των αποβλήτων και αναζητούμε καθημερινά λύσεις για να αυξήσουμε την επάρκεια του διαθέσιμου νερού για τις ανάγκες της ύδρευσης και της άρδευσης του Δήμου μας. Τα περισσότερα έργα είναι χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ αλλά αρκετά (μελέτες και έργα) γίνονται και με πόρους της Δ.Ε.Υ.Α. αφού είναι μια απόλυτα εξυγιασμένη δημοτική επιχείρηση.