Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Την Παρασκευή 21-12-2013 πραγματοποιήθηκε σύγκλιση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας στην Αθήνα με θέματα:
  1. Ενημέρωση για τις δημοσιεύσεις, τις επαφές και τις δράσεις της ομοσπονδίας.
  2. Προγραμματισμός Δράσης.
  3. Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2014.
  4. Δικαστικοί αγώνες εναντίον των περικοπών.
Στη σύσκεψη του Γενικού Συμβουλίου συμμετείχαν εκπρόσωποι  33 σωματείων από τα 64 σωματεία μέλη της Ομοσπονδίας
Οι προτάσεις που κατατέθηκαν και ψηφίστηκαν από τη συντριπτική πλειοψηφία για τον προγραμματισμό δράσης είναι:
  1. Άμεσα γενικές συνελεύσεις σε όλα τα σωματεία με θέμα την εξειδίκευση κατά τόπους και την επιτυχή εκτέλεση του προγραμματισμού δράσης που αναφέρεται παρακάτω.
  2. Προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δημοτών πραγματοποιώντας εκδηλώσεις ή συμμετέχοντας σε δράσεις με τοπικούς φορείς και κινήματα πολιτών.
  3. Ενημέρωση των δημοτών για το κοινωνικό τιμολόγιο των ΔΕΥΑ και προσπάθεια για επέκταση του σε περισσότερες κοινωνικές ομάδες που το έχουν ανάγκη.
  4. Ενημέρωση των πολιτών για το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του νερού μέσα από τηλεοπτικές εκπομπές που θα πραγματοποιηθούν σε τοπικά κανάλια.
  5. Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον της ένταξης των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ στη δημόσια αρχή πληρωμών του ελληνικού δημοσίου.
  6. Ταυτόχρονα με την προσφυγή στο ΣτΕ τα σωματεία θα μπλοκάρουν την αποστολή στοιχείων στη δημόσια αρχή πληρωμών.
  7. Ψήφισμα υπέρ των ΔΕΥΑ από όλα τα Δημοτικά Συμβούλια.
  8. Πίεση προς όλους τους βουλευτές για να πάρουν θέση υπέρ της διατήρησης των ΔΕΥΑ σύμφωνα με το ν. 1069/80.
  9. Συνεχίζουμε με σύμμαχο την ΕΔΕΥΑ τις συναντήσεις με υπουργούς και κυβερνητικούς παράγοντες προωθώντας αιτήματα των ΔΕΥΑ και των εργαζομένων.
  10. Πραγματοποίηση 4ωρης στάσης εργασίας με σκοπό την προβολή του ρόλου, του έργου και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ΔΕΥΑ και εργαζόμενοι .
  11. Σε περίπτωση που υπάρξουν σοβαρές ενδείξεις για κλείσιμο των ΔΕΥΑ αποφασίζουμε απεργίες διαρκείας που θα γίνουν ιδιαίτερα αισθητές σε όλους.
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας σας εύχεται χρόνια πολλά, γεμάτα υγεία, δημιουργία και επιτυχίες.
 

Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

KAΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΥΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2014 ΧΩΡΙΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑ .

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Την Πέμπτη 19-12-2013 πραγματοποιήθηκαν δύο σημαντικές πιστεύουμε συναντήσεις στην Αθήνα με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μιχελάκη και τον εκπρόσωπο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Κουκουλόπουλο.
Οι συναντήσεις έγιναν για να διερευνηθούν οι προθέσεις του αρμόδιου Υπουργού αλλά και του ΠΑΣΟΚ που συγκυβερνά για τις ΔΕΥΑ.
Στη συνάντηση με τον Υπουργό συμμετείχαν εκ μέρους της ΕΔΕΥΑ ο Πρόεδρος κ. Μαρινάκης,  Δήμαρχος Ρεθύμνης, ο Αντιπρόεδρος  κ. Τζανακούλης, Δήμαρχος Λαρισαίων, ο κ. Παπαλός, Δήμαρχος Καρδίτσας, η κα Αποστολάκη, Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Χανίων, καθώς και ο κ. Βιρβιδάκης, Βουλευτής Νομού Χανίων. Από πλευράς ομοσπονδίας ο Πρόεδρος Π. Δραγκόλας.
Με λύπη διαπιστώσαμε όλοι μας ότι ο Υπουργός γνώριζε ελάχιστα πράγματα για τις ΔΕΥΑ.
Του έγινε μια πλήρη ενημέρωση για το έργο που έχουν πραγματοποιήσει, την αναγκαιότητα ύπαρξης τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι.
Ζήτησε να του καταθέσουμε τα σημαντικότερα αιτήματα για να ρυθμιστούν νομοθετικά.
Την επιμονή του Υπουργείου και των Περιφερειών για αποστολή στοιχείων προσωπικού και οικονομικών στοιχείων των ΔΕΥΑ την εξήγησε λέγοντας ότι όπως όλα τα νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ έστειλαν στοιχεία απογραφής πρέπει να στείλουν και οι ΔΕΥΑ.
Τελικά ζήτησε να μην αποσταλούν τα στοιχεία απογραφής προσωπικού με ονοματεπώνυμο, όπως ζητήθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών αλλά τα στοιχεία που στάλθηκαν στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μετά τη συμφωνία με τον κ. Μητσοτάκη.
Επίσης ζήτησε τους ισολογισμούς του έτους 2011 και 2012 και όχι τους ισολογισμούς από το 2008.
Στο ερώτημα του Προέδρου της Ομοσπονδίας, ποια είναι η θέση του υπουργείου  για το μέλλον των ΔΕΥΑ απάντησε ότι δεν μπορεί ακόμα να πάρει θέση γιατί ακόμα δεν έχει ενημερωθεί πλήρως.
Την ίδια ημέρα συναντήθηκε το Προεδρείο της Ομοσπονδίας με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ κ. Κουκουλόπουλο στη Βουλή. Ζητήθηκε τη θέση του ΠΑΣΟΚ για τις ΔΕΥΑ.
Ο κ. Κουκουλόπουλος μας διαβεβαίωσε ότι το ΠΑΣΟΚ πιστεύει στις ΔΕΥΑ και θα θέσει βέτο αν χρειασθεί.
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Μετά τη δημοσίευση της λίστας 29 νομικών προσώπων όπου υπήρχαν 11 ΔΕΥΑ και η Τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας και επίσης μετά τις επιστολές που έστειλε τις τελευταίες ημέρες το Υπουργείο Εσωτερικών και ζητούσε άμεσα στοιχεία απογραφής, υπήρξε μία δικαιολογημένη ανασφάλεια και αναστάτωση στον κλάδο μας.
Από τις συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε αρχικά με τον κ. Γρηγοράκο, Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, με στελέχη του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης,   με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μιχελάκη και με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ κ. Κουκουλόπουλο, εκτιμούμε ότι η λίστα που δημοσιεύτηκε και έβαζε στόχαστρο 11 ΔΕΥΑ ήταν ανυπόστατη και τυχαία με σκοπό βέβαια την αύξηση της κυκλοφορίας της εφημερίδας και ότι δεν υπάρχει θέμα στοχοποίησης των ΔΕΥΑ από το υπουργείο Εσωτερικών.
 Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μια μεγάλη δεξαμενή με όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και  ευρύτερου δημόσιου τομέα, των ΟΤΑ και των νομικών προσώπων αυτών, με σκοπό να χρησιμοποιήσει αυτή την δεξαμενή για να καλύψει την απαίτηση της τρόικας  για 15.000 απολύσεις. Σ’ αυτή τη δεξαμενή ενέταξαν τους πάντες και τους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ. Τα νούμερα για τις απολύσεις δεν τους βγαίνουν γι αυτό και δεν γνωρίζει κανείς, ούτε οι ίδιοι οι Υπουργοί ποιοι θα είναι οι επόμενοι εργαζόμενοι που θα θυσιαστούν.
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Η Ομοσπονδία θα συνεχίσει την προσπάθεια. Ο κλάδος μας πρέπει να είναι σε ετοιμότητα άσχετα με τις επαφές και τις όποιες διαβεβαιώσεις έχουμε. Οι παρεμβάσεις μας πρέπει να συνεχιστούν σε όλα τα επίπεδα δημιουργώντας συμμαχίες που μας είναι απαραίτητες.
Θα ακολουθήσει ανακοίνωση για τις αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20-12-2013.

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Στις 20-12-2013 και ώρα 11.00 θα συγκληθεί το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ στην Αθήνα στο ξενοδοχείο «STANLEY» με τα παρακάτω θέματα:
  1. Ενημέρωση για τις δημοσιεύσεις, τις επαφές και δράσεις της Ομοσπονδίας.
  2. Προγραμματισμός δράσης.
  3. Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2014.
  4. Δικαστικές αποφάσεις για τις μειώσεις των αποδοχών.
Στο Γενικό Συμβούλιο συμμετέχουν οι Πρόεδροι των σωματείων. Σε περίπτωση κωλύματος οι Αντιπρόεδροι.
Τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής τα καλύπτουν τα σωματεία.

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΔΕΥΑ

Εκ μέρους της Ενωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης-Αποχέτευσης που εκπροσωπεί 115 Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας μας, θα θέλαμε να κάνουμε γνωστό προς κάθε κατεύθυνση ότι:
Δεν κατανοούμε την εμμονή του Υπουργείου Εσωτερικών να ζητά από τις Δ.Ε.Υ.Α. από τον Αύγουστο του 2013 να συμμετάσχουν στη διαδικασία απογραφής του προσωπικού τους στο Μητρώο των Μισθοδοτούμενων του Ελληνικού Δημοσίου. Κι αυτό, ενώ οι Δ.Ε.Υ.Α. έκαναν καταγραφή του προσωπικού τους και άλλων στοιχείων της λειτουργίας τους η οποία συμφωνήθηκε σε συνάντηση του Δ.Σ. της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη που πραγματοποιήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2013 με την παρουσία των βουλευτών της Ν.Δ. κ.κ. Κ. Βιρβιδάκη και Μ. Ταμήλου. Από την καταγραφή προέκυψε ότι οι Δ.Ε.Υ.Α. είναι υποστελεχωμένες και αναδείχθηκαν οι ανάγκες τους σε προσωπικό αναγκαίο για την παροχή των υπηρεσιών τους και τη διαχείριση κι εκτέλεση των έργων τους. Τα στοιχεία της καταγραφής βρίσκονται στη διάθεση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αφού ανέλαβε να τά συγκεντρώσει και να τά επεξεργασθεί ο συνεργάτης του κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος.
Επίσης, πρέπει για μία ακόμα φορά να τονισθεί ότι η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. δεν ζητά εξαίρεση των Δ.Ε.Υ.Α. από την εφαρμογή της νομοθεσίας για την απογραφή, αλλά ζητά να ληφθεί υπόψη από τα συναρμόδια Υπουργεία ότι οι Δ.Ε.Υ.Α. δεν περιλαμβάνονται στο δημόσιο τομέα, με βάση τις διατάξεις της παρ. 1 του αρ. 51 του ν. 1892/1990 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα , αλλά είναι δημοτικές επιχειρήσεις ειδικού σκοπού, αυτοτελείς ως προς τους Δήμους σύμφωνα με τον ιδρυτικό τους νόμο, τον ν. 1069/80 και το Δημοτικό Κώδικα (αρ. 252 παρ.4). Το προσωπικό των Δ.Ε.Υ.Α. δεν μισθοδοτείται από το ελληνικό δημόσιο, αλλά από ίδια έσοδα, οι Δ.Ε.Υ.Α. δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και είναι ανταποδοτικές, αφού για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους (ύδρευση, αποχέτευση, επεξεργασία λυμάτων, άρδευση, τηλεθέρμανση) επιβαρύνονται οι χρήστες των υπηρεσιών τους.
Επιπλέον, από το ΥΠΕΚΑ οι Δ.Ε.Υ.Α. θεωρούνται από τους βασικότερους και αποτελεσματικότερους φορείς εκτέλεσης έργων υποδομής στη χώρα μας, ενώ η Ενωση των Δ.Ε.Υ.Α. αποτελεί θεσμικό συνομιλητή της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων σε θέματα υψηλής περιβαλλοντικής σημασίας όπως είναι η αξιοποίηση της λάσπης των βιολογικών καθαρισμών, η επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων κ.α.
Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. έχει ζητήσει εδώ και πολύ καιρό συνάντηση του Δ.Σ. της με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κ. Μητσοτάκη και Εσωτερικών κ. Γ. Μιχελάκη ώστε να ενημερωθούν για τα προβλήματα που έχουν προκύψει πρόσφατα σε σχέση με τις Δ.Ε.Υ.Α. και τα οποία έχουν δημιουργήσει σοβαρή αναστάτωση στο προσωπικό των επιχειρήσεων με επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία τους. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε ακόμα δυνατό με αποτέλεσμα να παρατείνεται η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια στις επιχειρήσεις. Για τον λόγο αυτό, το Δ.Σ. της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. έχει ζητήσει επειγόντως συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ θα επιδιώξει κι ενημέρωση τα πολιτικών κομμάτων για το έργο, τον ρόλο και το θεσμικό πλαίσιο των Δ.Ε.Υ.Α.
Κλείνοντας, επαναλαμβάνουμε ότι κάθε απόπειρα να πληγούν οι Δ.Ε.Υ.Α. θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στις παρεχόμενες προς τους πολίτες της περιφέρειας υπηρεσίες, αλλά κυρίως θα κινδυνεύσει η δημόσια υγεία και το περιβάλλον, αφού θα καταρρεύσουν έργα δημοσίου συμφέροντος και κοινής ωφέλειας που διαχειρίζονται οι Δ.Ε.Υ.Α.


Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Καθημερινά ακούμε δηλώσεις υπουργών και διαβάζουμε δημοσιεύματα στον τύπο για τις ΔΕΥΑ, τις περισσότερες φορές αντιφατικά μεταξύ τους.
Αρκετά από αυτά τα δημοσιεύματα έρχονται σε αντίθεση με την υφιστάμενη νομοθεσία για τις ΔΕΥΑ, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση και ανασφάλεια.
Η αρχή των δημοσιευμάτων έγινε πριν 4 μήνες βάζοντας στο στόχαστρο τη ΔΕΥΑ Λαυρεωτικής και συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
 Ο κλάδος μας δεν πορεύεται σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.
Από την πρώτη ημέρα που έγινε γνωστό ότι στο μνημόνιο υπήρξε δέσμευση της κυβέρνησης για 15.000 απολύσεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, με αποφάσεις των οργάνων της Ομοσπονδίας ( Συνέδριο, Γενικό Συμβούλιο, Δ.Σ.), αποφασίστηκαν:
1. Συμμετοχή σε όλες τις κινητοποιήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος ενάντια στις απολύσεις. Ο κλάδος είναι στις πρώτες θέσεις από άποψη συμμετοχής στις απεργίες ιδιαίτερα του τελευταίου έτους.
2. Συντονιστήκαμε με την Ομοσπονδία ΠΟΕ-ΟΤΑ και συμμετείχαμε σε πολλές στάσεις εργασίας για να αντιμετωπίσουμε από κοινού την επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι στην  Τοπική Αυτοδιοίκηση.
3. Βάλαμε την ΕΔΕΥΑ προ των ευθυνών της και από κοινού πραγματοποιούμε συναντήσεις με υπουργούς και κυβερνητικούς παράγοντες για να αναδείξουμε σε αρκετούς από αυτούς που δεν γνωρίζουν το έργο και το ρόλο των ΔΕΥΑ.
4. Στην αρχή του έτους συντονίσαμε καταλήψεις των ΔΕΥΑ ή των γραφείων προσωπικού ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης για αποστολή στοιχείων απογραφής προσωπικού  με πολύ μεγάλη επιτυχία. Ελάχιστες ΔΕΥΑ έστειλαν στοιχεία απογραφής.
 Προκαλέσαμε απόφαση του Δ.Σ. της ΕΔΕΥΑ με την οποία  πρότεινε στις ΔΕΥΑ να μην στείλουν στοιχεία απογραφής. Τη δεύτερη φορά αρχές φθινοπώρου που ζήτησε εκ νέου η κυβέρνηση στοιχεία απογραφής έθεσε υπεύθυνους για την αποστολή τους υπεύθυνους προσωπικού με συνέπεια να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα μεταξύ των σωματείων και των συναδέλφων αυτών. Παρόλα αυτά και πάλι σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ούτε οι μισές ΔΕΥΑ δεν έστειλαν στοιχεία απογραφής.
5. Με το συντονισμό της Ομοσπονδίας τα σωματεία απαίτησαν από τα δημοτικά συμβούλια να εκδώσουν ψηφίσματα υπέρ των ΔΕΥΑ και να τα αποστείλουν στα Υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης με ταυτόχρονη δημοσίευση στον τύπο.
6. Τα σωματεία πραγματοποιούν συναντήσεις με βουλευτές ζητώντας τη στήριξη τους για το μέλλον των ΔΕΥΑ.
7. Το προεδρείο της Ομοσπονδίας πραγματοποιεί συναντήσεις με εκπροσώπους κομμάτων.
8. Πριν ενάμισι μήνα πραγματοποιήθηκαν 3 περιφερειακές συσκέψεις (ελάχιστα σωματεία δε συμμετείχαν) με θέμα τον προγραμματισμό δράσης του κλάδου μας. Στις συσκέψεις δεν κατατέθηκε κάποια άλλη συγκεκριμένη πρόταση για τον προγραμματισμό δράσης.
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας συνεχίζει την προσπάθεια τηρώντας τις αποφάσεις των οργάνων της Ομοσπονδίας.
Απαιτήσαμε από κοινού με την ΕΔΕΥΑ συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Βενιζέλο και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μιχελάκη.
Ζητήσαμε από την ΕΔΕΥΑ σύγκλιση της οικονομικής επιτροπής με θέμα τους «ισολογισμούς» των ΔΕΥΑ.
Πιστεύουμε οι παραπάνω συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν άμεσα. Αμέσως μετά θα συγκληθεί το Δ.Σ. και το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας για να εκτιμήσουμε την κατάσταση και να ληφθούν αποφάσεις για τον προγραμματισμό δράσης. Αυτό θα γίνει το πολύ μέχρι την επόμενη εβδομάδα.
Ο κλάδος μας συνεχίζει να βρίσκεται σε εγρήγορση και αγωνιστική ετοιμότητα για να δώσει τη μάχη σε περίπτωση που η κυβέρνηση στοχοποιήσει τις ΔΕΥΑ και τους εργαζόμενους.  Καλούμε τα σωματεία που δεν έχουν ακόμη πραγματοποιήσει τις παραπάνω ενέργειες και δράσεις να τις πραγματοποιήσουν σύντομα.

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Δελτίο Τύπου Υπουργείου Εσωτερικών
Στις 3/12/2013 το γραφείο Τύπου του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Λεωνίδα Γρηγοράκου εξέδωσε Δελτίο Τύπου που αφορούσε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Λεωνίδα Γρηγοράκου και βουλευτών του νομού Δωδεκανήσου, του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, του Δημάρχου Ρόδου, του Προέδρου του Εργασιακού Κέντρου Ρόδου, του Προέδρου των εργαζομένων στη Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., του Προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Ρόδου "Ρόδα" και εκπροσώπων εργαζομένων των δύο επιχειρήσεων.  
Θέμα της συνάντησης ήταν τα δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου που έκαναν λόγο για κλείσιμο Δημοτικών Επιχειρήσεων μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και οι δύο Κοινοφελούς Επιχειρήσεις (Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. και "Ρόδα").
Ο κ. Γρηγοράκος ανέφερε ότι πάγια θέση τόσο του Υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη όσο και του Αναπληρωτή κ. Λεωνίδα Γρηγοράκου, όπως και ολόκληρης της κυβέρνησης είναι ότι όποια δημοτική επιχείρηση σχετίζεται με δομές που αφορούν την Κοινωνική Πολιτική και την Πρόνοια δεν πρόκειται να καταργηθεί.
Επίσης, ο κ. Γρηγοράκος εξέφρασε την άγνοιά του για δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου - και όχι μόνο -που κάνουν λόγο για χιλιάδες απολύσεις σε ΟΤΑ. Κατέστησε σαφές ότι το Υπουργείο προσανατολίζεται σε Διαδημοτική Εθελοντική Κινητικότητα, όχι στη διαθεσιμότητα και στις απολύσεις από τους Δήμους.

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Μετά την εφημερίδα Παραπολιτικά και η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία δημοσίευσε την περασμένη Κυριακή κατάσταση 29 δημοτικών επιχειρήσεων και νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου των ΟΤΑ που σύμφωνα με το δημοσίευμα η κυβέρνηση έβαλε στο στόχαστρο. Από τις δημοτικές επιχειρήσεις οι 11 είναι ΔΕΥΑ καθώς και η Τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας που ανήκει στη δύναμη της ομοσπονδίας.
Γνωρίζοντας τα στοιχεία των 11 ΔΕΥΑ διαπιστώνουμε ότι δεν έχουν κανένα κοινό στοιχείο μεταξύ τους. Το μόνο κοινό στοιχείο είναι ότι έστειλαν από τις πρώτες στοιχεία απογραφής προσωπικού χωρίς αυτό να είναι ο λόγος που μπαίνουν στο στόχαστρο της κυβέρνησης.
Από την Κυριακή το πρωί που έγινε γνωστό το δημοσίευμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας υπήρξε έντονη κινητικότητα των συναδέλφων ιδιαίτερα των επιχειρήσεων της λίστας με συνέπεια να υπάρξει γενικευμένη πίεση προς τους δημάρχους και βουλευτές των αντίστοιχων περιοχών.
Με πρόταση της Ομοσπονδίας τα αντίστοιχα σωματεία απαίτησαν από τους δημάρχους να συγκαλέσουν άμεσα Δημοτικό Συμβούλιο που θα εκδώσει ψήφισμα καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για μεθοδεύσεις που είναι αντίθετες με τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών και των εργαζομένων.
Ήδη κάποια δημοτικά συμβούλια έχουν αποφασίσει και αρκετοί δήμαρχοι βγήκαν στα τοπικά αλλά και πανελλήνια μέσα ενημέρωσης και κατήγγειλαν μεθοδεύσεις κλεισίματος ΔΕΥΑ.
Το προεδρείο της Ομοσπονδίας ζήτησε άμεσα συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς.
Συναντηθήκαμε την Τρίτη 3-12  με τον κ. Γρηγοράκο, αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι τα δημοσιεύματα είναι ανυπόστατα, δεν υπάρχει καμία σκέψη για κλείσιμο των ΔΕΥΑ και μας ενημέρωσε επίσης ότι στην διυπουργική επιτροπή για την κινητικότητα-διαθεσιμότητα-απολύσεις δεν αναφέρθηκαν ΔΕΥΑ.
Στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης συναντήσαμε τους κ.κ. Νέζη και Φραγκάκη, συμβούλους του κ. Μητσοτάκη που χειρίζονται τα σχετικά θέματα. Μας έδειξαν πολλές σελίδες που είχαν καταγεγραμμένα νομικά πρόσωπα, δημοτικές επιχειρήσεις, ανώνυμες εταιρείες κ.α. που έχουν στείλει στοιχεία απογραφής. Σ’ αυτές τις καταστάσεις υπήρχαν πολλές ΔΕΥΑ. Ανέφεραν ότι γίνεται αξιολόγηση αυτών των νομικών προσώπων χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα κλείσουν κάποιες ή ότι θα απολυθεί προσωπικό.
Έγινε προσπάθεια συνάντησης με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μιχελάκη απαιτώντας με έντονο τρόπο να δεχθεί το προεδρείο της Ομοσπονδίας χωρίς επιτυχία διότι είχε στο γραφείο του συνάντηση με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ζητήσαμε να μας δεχθεί τις επόμενες ημέρες και μας διαβεβαίωσαν ότι από βδομάδα θα γίνει η συνάντηση διότι θα απουσιάσει ως την Κυριακή στις Βρυξέλλες. Συνάντηση με τον κ. Μιχελάκη ζήτησε και η ΕΔΕΥΑ.
Σε αρκετά μέλη του Δ.Σ. της ομοσπονδίας όπως και σε συναδέλφους σωματείων υπήρξε διαβεβαίωση αρκετών βουλευτών και δημάρχων που μίλησαν με τους υπουργούς που αναφέραμε παραπάνω ότι δεν υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης για παρέμβαση στις ΔΕΥΑ         
Το προεδρείο της Ομοσπονδίας επικοινώνησε με δημάρχους που αντέδρασαν έντονα μετά από τις δημοσιεύσεις καθώς και με δημοσιογράφους της Ελευθεροτυπίας. Θεωρούν βάσιμα τα δημοσιεύματα. Η λίστα με τις 29 δημοτικές επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα υποστηρίζουν ότι διέρρευσε από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Πριν από λίγη ώρα (10:00  4-12-13) ο Δήμαρχος Ρόδου με τις διοικήσεις των σωματείων ΔΕΥΑ Ρόδου και της δημοτικής επιχείρησης ΡΟΔΑ που είναι στην προαναφερόμενη λίστα μαζί με βουλευτές συναντήθηκαν με τον κ. Γρηγοράκο. Τους ενημέρωσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών μετά τις πιέσεις που δέχεται θα εκδώσει σήμερα ανακοίνωση που θα διαψεύδει τις δημοσιεύσεις. Το δημοτικό συμβούλιο της Ρόδου αποφάσισε να καταθέσουν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι τις παραιτήσεις τους αν δεν υπάρξει ισχυρή διαβεβαίωση και διάψευση από το Υπουργείο.
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Εκτιμώντας όλα τα παραπάνω δεν μπορεί κανείς να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα για τις προθέσεις της κυβέρνησης.
Ενώ οι Υπουργοί και οι κυβερνητικοί παράγοντες διαβεβαιώνουν ότι δεν αγγίζουν τις ΔΕΥΑ, άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το παρασκήνιο και την πολιτική των διαρροών διαβεβαιώνουν το αντίθετο.
Μέχρι την επόμενη εβδομάδα που είναι πολύ πιθανό να γίνει συνάντηση από κοινού με την ΕΔΕΥΑ με τον κ. Μιχελάκη:
1. Όλα τα σωματεία πρέπει να πιέσουν τη δημοτική αρχή για σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα στήριξης των ΔΕΥΑ με ψήφισμα που θα σταλεί στα αρμόδια υπουργεία και θα ανακοινωθεί στον τύπο.
2. Να πιεστούν όλοι οι βουλευτές να πάρουν θέση υπέρ των ΔΕΥΑ με ανακοινώσεις και πιέσεις στα αντίστοιχα υπουργεία.
3. Να βγουν ανακοινώσεις από τα σωματεία που να καταγγέλλουν τις προθέσεις της κυβέρνησης.
Την επόμενη εβδομάδα αξιολογώντας και τη συνάντηση με τον κ. Μιχελάκη θα καλεστεί Γενικό Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν οι πρόεδροι των σωματείων για περαιτέρω αποφάσεις.  

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Δ. Ζακύνθου: «Οι ΔΕΥΑ δεν επιβαρύνουν ούτε ένα ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό»


Την αγανάκτησή του εκφράζει ο δήμαρχος Ζακύνθου Στέλιος Μποζίκης σε ανακοίνωσή του σχετικά με τα πρόσφατα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για κατάργηση των ΔΕΥΑ και των κοινωφελών επιχειρήσεων:
«Με έκπληξη και οργή διάβασα τις διοχετευμένες, σε ιστοσελίδες ειδησεογραφικού περιεχομένου, προθέσεις της κυβέρνησης περί κατάργησης των ΔΕΥΑ και των Κοινωφελών Επιχειρήσεων.
Οι απόψεις αυτές, αν υπάρχουν στην κυβέρνηση, μόνο σε κάποιο νοσηρό και διαταραγμένο εγκέφαλο πρέπει να υπάρχουν και χρήζει ιατρικής παρακολούθησης.
Οφείλει να γνωρίζει ο εγκέφαλος αυτός ότι: 1. Οι ΔΕΥΑ λειτουργούν με τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες και δεν επιβαρύνουν ούτε ένα ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό. 2. Έχουν εντάξει στο ΕΣΠΑ και εκτελούν έργα εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα συμβάλλουν στο να παρέχεται στην κοινωνία το ύψιστο αγαθό, το νερό. 3. Η κατάργηση των ΔΕΥΑ και η απόλυση των εργαζομένων θα σημάνει αυτομάτως αξεπέραστα προβλήματα υδροδότησης στις περιοχές όπου θα καταργηθούν. 4. Οι Κοινωφελείς Επιχειρήσεις ουδόλως επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, δοθέντος ότι εκτελούν ευρωπαϊκά προγράμματα και μόνο. 5. Η κατάργηση των Κοινωφελών Επιχειρήσεων θα επιφέρει ανεπανόρθωτο πλήγμα στις προνοιακές δομές των Δήμων. Μετά τα παραπάνω, καθίσταται επιτακτική ανάγκη, η αυτοδιοίκηση στο σύνολό της να αντιδράσει και να πει απερίφραστα στην κυβέρνηση ότι όλα αυτά που σχεδιάζουν δεν θα περάσουν.
Η αυτοδιοίκηση δεν θα πληρώσει άλλο τα μνημόνια. Τα έχει πληρώσει ήδη πολύ ακριβά.»

ΕΔΕΥΑ: Ανυπόστατα τα δημοσιεύματα-οι ΔΕΥΑ δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό των ΟΤΑ

«Ανακριβή και ανυπόστατα» χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης δημοσιεύματα στον κυριακάτικο Τύπο  «σύμφωνα με τα οποία δώδεκα Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης-Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) βρίσκονται στο στόχαστρο των συναρμόδιων για τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις Υπουργείων και απειλούνται με κλείσιμο και απολύσεις του προσωπικού τους ενόψει των απολύσεων προσωπικού του δημόσιου τομέα το 2014».
Παράλληλα στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης-Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) αποτελούν δημοτικές επιχειρήσεις, αυτοτελείς ως προς τους οικείους Δήμους που δεν επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και  λειτουργούν ανταποδοτικά, αφού έχουν ίδια έσοδα από τις παρεχόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες τους.»
 Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης είναι το εξής:
«Θεωρούμε τα σχετικά δημοσιεύματα τελείως ανακριβή και ανυπόστατα διότι στερούνται κάθε τεκμηρίωσης κι εξαντλούνται σε μία ονομαστική αναφορά δημοτικών επιχειρήσεων χωρίς να συνδέουν τον κίνδυνο λύσης τους και απολύσεων του προσωπικού τους με συγκεκριμένες αιτίες και στοιχεία. Ωστόσο, κι επειδή οι αναφορές στις Δ.Ε.Υ.Α. πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στις Δ.Ε.Υ.Α. με επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία τους, επαναλαμβάνουμε ότι οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης-Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) αποτελούν δημοτικές επιχειρήσεις, αυτοτελείς ως προς τους οικείους Δήμους που δεν επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και  λειτουργούν ανταποδοτικά, αφού έχουν ίδια έσοδα από τις παρεχόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες τους. Επιπλέον έχουν εξαιρεθεί από το δημόσιο τομέα , λειτουργούν σύμφωνα με δικό τους θεσμικό πλαίσιο, τον ν. 1069/80 και αυτή την στιγμή διαχειρίζονται κι εκτελούν έργα  ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης εκεί όπου οι Δ.Ε.Υ.Α. έχουν αναλάβει την άρδευση, ζωτικής σημασίας για τους πολίτες της περιφέρειας. Αξίζει να επισημανθεί ότι με τον «Καλλικράτη» οι Δ.Ε.Υ.Α. ανέλαβαν χωρίς καμία ενίσχυση και υποστήριξη μεγάλες γεωγραφικές ενότητες που παρουσίαζαν σοβαρότατες ελλείψεις σε έργα ύδρευσης-αποχέτευσης, ενώ την στιγμή αυτή προγραμματίζουν και σχεδιάζουν έργα ύδρευσης-αποχέτευσης και διαχείρισης υδατικών πόρων που πληρούν όλες τις προδιαγραφές για ένταξη στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.Μάλιστα από το ΥΠΕΚΑ θεωρούνται από τους βασικότερους και αποτελεσματικότερους φορείς εκτέλεσης έργων υποδομής στη χώρα μας και συμβάλλουν στην τήρηση από τη χώρα μας των σημαντικότερων Οδηγιών περιβαλλοντικού χαρακτήρα. Επιπλέον, η Ενωση των Δ.Ε.Υ.Α. αποτελεί θεσμικό συνομιλητή της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων σε θέματα υψηλής περιβαλλοντικής σημασίας όπως είναι η αξιοποίηση της λάσπης των βιολογικών καθαρισμών, η επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων κ.α.
Επίσης, όσον αφορά στο προσωπικό των Δ.Ε.Υ.Α. τονίζεται κι επισημαίνεται ότι είναι ιδιωτικού δικαίου που δεν μισθοδοτείται από το ελληνικό δημόσιο. Μάλιστα, οι Δ.Ε.Υ.Α. αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και θεωρούνται υποστελεχωμένες όπως προέκυψε από πρόσφατη καταγραφή του προσωπικού των Δ.Ε.Υ.Α. και των αναγκών τους που έγινε από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνεργασία με την Ε.Δ.Ε.Υ.Α. Αυτή η καταγραφή του προσωπικού των Δ.Ε.Υ.Α. συμφωνήθηκε σε συνάντηση του Δ.Σ. της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη που πραγματοποιήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2013 με την παρουσία των βουλευτών της Ν.Δ. κ.κ. Κ. Βιρβιδάκη και Μ. Ταμήλου και ανέδειξε τις ανάγκες των Δ.Ε.Υ.Α. σε προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης με βάση τις ανάγκες τους και τα έργα που εκτελούν και διαχειρίζονται.
Επομένως, και σύμφωνα με τα παραπάνω οποιαδήποτε προσπάθεια και απόπειρα να πληγούν οι Δ.Ε.Υ.Α. θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στις παρεχόμενες προς τους πολίτες της περιφέρειας υπηρεσίες, αλλά κυρίως θα κινδυνεύσει η δημόσια υγεία και το περιβάλλον, αφού θα καταρρεύσουν έργα δημοσίου συμφέροντος και κοινής ωφέλειας που διαχειρίζονται οι Δ.Ε.Υ.Α. Τέλος, τονίζεται ότι η λύση των Δ.Ε.Υ.Α. δεν θα έχει κανένα απολύτως δημοσιονομικό όφελος, αφού οι Δ.Ε.Υ.Α. δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά αντιθέτως συμβάλλουν στην τόνωση της απασχόλησης και την αειφόρο ανάπτυξη, και θα δημιουργήσει δυσεπίλυτα προβλήματα στην κοινωνία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα υποχρεωθεί να επωμισθεί το αντικείμενό τους.»