Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας έχει αποφασίσει να συμμετέχει στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων Δημοσίων Υπηρεσιών (EPSU) για συγκέντρωση 1.000.000 υπογραφών υπέρ της καθιέρωσης της ύδρευσης ως ανθρώπινου δικαιώματος.
Η πρωτοβουλία προβλέπει την κινητοποίηση εργαζομένων και πολιτών υπέρ του δικαιώματος αυτού και εναντίον των επιπτώσεων της απελευθέρωσης των αγορών και του ανταγωνισμού.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε τους κανόνες για μια τέτοια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών οπότε αν επιτευχθεί ο στόχος της συγκέντρωσης υπογραφών θα αναγνωρίσει την ύδρευση και αποχέτευση ως καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα.
Στόχος για τη χώρα μας είναι η συγκέντρωση 16.500 υπογραφών που απαιτεί ο κανονισμός της πρωτοβουλίας για την Ελλάδα.
Η συγκέντρωση υπογραφών θα γίνει με το χέρι και όχι διαδικτυακά, όπως ήδη ξεκίνησε η Ομοσπονδία μέσω της ιστοσελίδας, διότι δεν είχε σημαντικά αποτελέσματα.
Κάθε σωματείο πρέπει να συγκεντρώσει πενταπλάσιες υπογραφές από τον αριθμό των μελών που έχει.
Πρόταση μας είναι το κάθε μέλος να συγκεντρώσει τουλάχιστον πέντε υπογραφές μαζί με τη δική του συμπληρώνοντας μία σελίδα του «έντυπου δήλωσης υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών» που είναι στο φάκελο και θα βγάλετε φωτοαντίγραφα όσα και τα μέλη σας.
Τα σωματεία για μεγαλύτερη συγκέντρωση υπογραφών μπορούν να   αποφασίσουν για κατά τόπους πρωτοβουλίες.
Η συγκέντρωση υπογραφών θα έχει στενά χρονικά περιθώρια.
Μέχρι 21-06-2013 θα πρέπει να επιστραφούν τα έντυπα με τις υπογραφές στην Ομοσπονδία για να αποσταλούν μέσω της ομοσπονδίας εργαζομένων ΕΥΔΑΠ στην (EPSU). Την ευθύνη στην χώρα μας (όπως απαιτούν οι κανόνες που θέσπισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή) την έχει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας εργαζομένων ΕΥΔΑΠ. Ήδη οι συνάδελφοι της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ έχουν ξεκινήσει την προσπάθεια συγκέντρωσης υπογραφών που εξελίσσεται πολύ ικανοποιητικά.
Η συγκέντρωση 16.500 υπογραφών στη χώρα μας είναι εφικτός στόχος. Η ομοσπονδία έχει στη δύναμή της 4.500 εγγεγραμμένα μέλη. Η συγκέντρωση πέντε υπογραφών από το κάθε μέλος θα υπερκαλύψει τον τελικό στόχο.
Στην πρώτη στήλη του εντύπου γράφουμε το όνομα, στη δεύτερη στήλη το επώνυμο και  το όνομα πατρός. Οι παντρεμένες γυναίκες που έχουν αλλάξει επώνυμο θα γράψουν και το επώνυμο του πατρός. Στην πέμπτη στήλη τον αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου.
Συνάδελφοι. Μας δίνεται ευκαιρία από κοινού με τα συνδικάτα της Ευρώπης να αντιδράσουμε στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Για τις ΔΕΥΑ μπορεί να μην τίθεται ακόμη θέμα ιδιωτικοποίησης. Αν πετύχει η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ πολύ σύντομα θα έρθει και η σειρά των ΔΕΥΑ.

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Το Υπουργείο Εσωτερικών με επιστολή του σε όλους τους Δήμους της χώρας ζητά την καταγραφή όλων των νομικών προσώπων και το προσωπικό που απασχολείται.
Η καταγραφή γίνεται σύμφωνα με την επιστολή για να επιικαιροποιηθούν τα στοιχεία για το προσωπικό που εργάζεται στα νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ.
Ο λόγος που γίνεται η καταγραφή δεν είναι αυτός που επικαλείται το Υπουργείο Εσωτερικών. Τα στοιχεία τα ζήτησε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και θα χρησιμοποιηθούν για τις απαιτήσεις της τρόικας που θέλει κλείσιμο φορέων και απολύσεις προσωπικού.
Μην επιτρέψετε να αποσταλούν τα στοιχεία.
Αντιδράστε στην προοπτική κλεισίματος δημοτικών επιχειρήσεων  και απολύσεων προσωπικού. Καμία ΔΕΥΑ να μην αποστείλει στοιχεία.

Σάββατο 18 Μαΐου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Η Ομοσπονδία ανταποκρινόμενη με υπευθυνότητα στο θεσμικό – αντιπροσωπευτικό της ρόλο που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της έχουν αναθέσει, σε πείσμα μάλιστα του δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος και των επαίσχυντων μνημονιακών επιταγών και νομοθετικών παρεμβάσεων, διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε πριν ένα χρόνο την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που ισχύει μέχρι 31-12-2013.
Δεν πανηγυρίσαμε για την υπογραφή της ΚΣΣΕ και δεν κάνουμε αναφορά σε νίκη, διότι δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Απλά διασώθηκε ο θεσμός της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Με την ένταξη των εργαζομένων στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου από 1-1-2013 στο ενιαίο μισθολόγιο προέκυψε πρόβλημα σε κάποιες ΔΕΥΑ για πέραν των μισθολογικών θεμάτων παροχές.
Η Ομοσπονδία κατέθεσε ερώτημα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το οποίο με την απάντηση του δικαιώνει τις θέσεις της.
«Ότι δεν εμπίπτει στις μηνιαίες τακτικές αποδοχές κάθε εργαζομένου δεν καταργείται».
Επομένως συνεχίζουν και ισχύουν οι ρυθμίσεις της ΚΣΣΕ όπως:
Α) Παροχές σε είδος (είδη ένδυσης και γάλα).
Β) Χρηματικά βοηθήματα (τέκνου-θανάτου).
Γ) Αποζημίωση λόγω θανάτου.
Δ) Άδειες.
Ε) Ότι θεσμικό πηγάζει από την εργατική νομοθεσία.
Η ΠΟΕ-ΔΕΥΑ μαζί με τους εργαζόμενους θα συνεχίσουν τη μάχη για την ανατροπή του νομοθετικού πλαισίου που καταργεί ΣΣΕ και αφαιρεί το δικαίωμα της ελεύθερης συλλογικής διαπραγμάτευσης, θα συνεχίσουν τη μάχη για την επαναφορά της πλήρους και καθολικής ισχύος των ΣΣΕ.
Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε την απάντηση...

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει την τρικομματική κυβέρνηση του μνημονίου για την επιχειρούμενη ολοκληρωτική διάλυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τη δρομολόγηση δεκάδων χιλιάδων απολύσεων υπαλλήλων και την ανάθεση σε ιδιώτες κοινωφελών υπηρεσιών που προωθούνται μέσω του νομοσχεδίου «Οργάνωση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις» που δημοσιοποιήθηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα και τέθηκε σε διαβούλευση.
Πρόκειται για άλλο ένα νομοσχέδιο με το οποίο επιχειρεί να εξαπατηθεί η κοινωνία, ικανοποιώντας ταυτόχρονα τις άμεσες απαιτήσεις της τρόικας και των δανειστών, οι οποίοι μιλούν σε καθημερινή βάση για δήθεν μεγάλο, αναποτελεσματικό και δαπανηρό Δημόσιο Τομέα συμπεριλαμβάνοντας και το σύνολο της Τ.Α., αλλά και για το περίφημο «ταμπού» των άμεσων απολύσεων Δημοσίων και Δημοτικών Υπαλλήλων «που πρέπει να σπάσει» !
Στην κατεύθυνση αυτή και επιστρατεύοντας κάθε αντισυνταγματικό όπλο, με το νομοσχέδιο που δόθηκε σε διαβούλευση επιχειρείται η κατάργηση Υπηρεσιών – Φορέων και η διευκόλυνση απολύσεων χιλιάδων υπαλλήλων με Προεδρικά Διατάγματα, χωρίς καν τον έλεγχο από τη Βουλή.
            Η επιχειρούμενη περαιτέρω κατάργηση ή συγχώνευση Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου σε συνδυασμό με το νόμο 4152/13 θα προκαλέσει χιλιάδες απολύσεις στην Τ.Α. γιατί πλέον οι εργαζόμενοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου δεν μπαίνουν στην κινητικότητα αλλά απολύονται.
Με το νομοσχέδιο αυτό αν περάσει ως έχει, χάνεται ουσιαστικά η συνταγματικότητα κατοχυρωμένη αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η ΚΕΔΕ δεν αρκεί μόνο να καταγγείλει την αντισυνταγματική ρύθμιση. Πρέπει να μπει μπροστά σε αγώνα εναντίον της διάλυσης του θεσμού της Τ.Α. και των δομών που προσφέρουν κοινωνικές υπηρεσίες στους δοκιμαζόμενους πολίτες.
Η Ομοσπονδία και όλοι οι εργαζόμενοι στην Τ.Α. θα στηρίξουν με όλες τις δυνάμεις τις κινητοποιήσεις και δράσεις που θα πραγματοποιηθούν.
Το σχέδιο νόμου «Οργάνωση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις) είναι σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την Τετάρτη 14-5-13. Θα ήταν θετικό να γινόταν αρνητικά σχόλια από όσους γίνεται περισσότερους.
Μπορείτε να συμμετέχετε στη διαβούλευση στην ιστοσελίδα http://www.opengov.gr/minreform/?p=758 στο άρθρο 4.

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

ΚΕΔΕ: Όχι στην κατάργηση των Νομικών Προσώπων των δήμων

Αντίθετη με την κατάργηση των νομικών προσώπων των δήμων είναι η ΚΕΔΕ, όπως προέκυψε από την σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης επεσήμανε ότι ειδικά με το άρθρο 4 (που αφορά την κατάργηση ή τη συγχώνευση ή την αναμόρφωση των Νομικών Προσώπων και των κοινωφελών επιχειρήσεων) επιτρέπεται η διάλυση όλων των συνεκτικών δεσμών – θεσμών της δημόσιας διοίκησης στη χώρα.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ασκούνης « με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα κατάργησης όλων των Νομικών Προσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»  και συμπλήρωσε ότι οι ρυθμίσεις αυτές «δεν στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, αλλά την πλήρη διάλυσή της».
Στο ίδιο μήκος κύματος  και ο Γ.Γ. της ΚΕΔΕ, Α. Κοιμήσης, που τόνισε ότι το νομοσχέδιο «θα σημάνει την κατάργηση της αυτοδιοίκησης» αφού, όπως εξήγησε, θα μπορούν να καταργούνται οργανισμοί χωρίς καν να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Συγχρόνως, σημειώθηκε, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι με την κατάργηση των ΝΠΙΔ θα καταργούνται και οι θέσεις προσωπικού. Όπως τονίστηκε, αυτό σημαίνει ότι οι υπάλληλοι δεν θα απορροφούνται σε άλλες υπηρεσίες των δήμων -κάτι για το οποίο είχε υπάρξει δέσμευση- αλλά θα απολύονται. Στο άρθρο 1 αναφέρεται ότι ειδικά για τους ΟΤΑ, οι Οργανισμοί Εσωτερικής Υπηρεσίας θα εγκρίνονται, θα αντικαθίστανται, θα τροποποιούνται. Δεν διευκρινίζεται όμως με ποιον τρόπο.

Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Η συγκυβέρνηση της υποτέλειας Κυριακή βράδυ στις 28-4-2013 ψήφισε νόμο στη Βουλή που ανοίγει το δρόμο για κατάργηση Δημοτικών Επιχειρήσεων με ολέθριες συνέπειες για χιλιάδες εργαζόμενους των οποίων θα καταγγελθούν οι συμβάσεις εργασίας.
Η μονομερής «άνωθεν» κατάργηση θέσεων εργασίας, η μονομερής «άνωθεν» διαγραφή ολόκληρων δημοτικών φορέων, πλήττει καίρια όχι μόνο τις εργασιακές σχέσεις που συνάπτονται στο πλαίσιο λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων, όχι μόνο τη μορφή των Δημοτικών Επιχειρήσεων ως ειδικότερης έκφανσης αυτοδιοικητικής παρουσίας, αλλά αυτό τον πυρήνα της υπόστασης των Δήμων ως αυτοδιοικούμενων οργανισμών.
Το άνοιγμα της διόδου για την κατάργηση των Ν.Π.Ι.Δ. των Δήμων, υπομονεύει και ακυρώνει τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της οποίας αναντικατάστατο εργαλείο αποτελούν οι Δημοτικές Επιχειρήσεις.
Η κατάργηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων θα ανοίξει την λεωφόρο των ιδιωτικοποιήσεων. Πολύτιμα αγαθά καθημερινής ανάγκης και χρήσης θα υποκύψουν στη γοητεία του ιδιωτικού τομέα.
Οι εμπνευστές τέτοιων νομοθετικών ρυθμίσεων θέλουν να αγνοούν πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση προστατεύεται από το σύνταγμα και τον  Ευρωπαϊκό Χάρτη της Τοπικής Αυτονομίας.
Η διάταξη της υποπαραγράφου ΣΤ12 του πολυνόμου που ψηφίστηκε Κυριακή νύχτα στη Βουλή πρέπει να καταργηθεί τώρα.
Είναι μια αντισυνταγματική ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση πραξικοπηματικά και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να κλείνει Δημοτικές Επιχειρήσεις απολύοντας όλο το προσωπικό, χωρίς καμία δυνατότητα μεταφοράς στο δήμο.
Καλούμε την ΚΕΔΕ και την ΕΔΕΥΑ να καταγγείλουν και να μπουν μπροστά σε αγώνα Αυτοδιοικητικών και εργαζομένων για άμεση κατάργηση αυτής της διάταξης.
Αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΔΕΥΑ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΟΠ-ΟΤΑ) θα αποφασίσουν από κοινού για τις ενέργειες και τις δράσεις που πρέπει να γίνουν, αντιδρώντας στην πρόθεση της Κυβέρνησης για κατάργηση Δημοτικών Επιχειρήσεων και απολύσεις προσωπικού.