Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Με μεγάλη λύπη σας ενημερώνουμε ότι ένας δικός μας άνθρωπος, ένας συνάδελφος που για 18 χρόνια προσέφερε στον κλάδο μας, στην Ομοσπονδία, ο φίλος μας Πεταλάς Παρασκευάς(Βάκης) δεν είναι πια μαζί μας.
Πέθανε από ανακοπή καρδιάς το βράδυ του Σαββάτου στο σπίτι του στην Ορεστιάδα.
Ο Βάκης ήταν μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας από το 1995. Τα τελευταία 12 χρόνια ήταν ταμίας της Ομοσπονδίας.
Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 01/04/2013 και ώρα 11:00 στην Ορεστιάδα.
Καλούνται οι συνάδελφοι ιδιαίτερα των κοντινών σωματείων να παραβρεθούν στη νεκρώσιμη ακολουθία. Μαζί τους θα είναι τα μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.
Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για έναν συνάδελφο που αφιέρωσε 18 χρόνια από τη ζωή του στον κλάδο μας, στην Ομοσπονδία.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει. Θα τον θυμόμαστε για πάντα ως τον δικό μας άνθρωπο.

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

ΔΕΥΑ Τρικάλων: Επιστρέφουν 52 άτομα με απόφαση Αρείου Πάγου

Στη δικαίωση 52 πρώην υπάλληλοι της ΔΕΥΑ Τρικάλων, οι οποίοι είχαν απολυθεί επί δημαρχίας Μιχάλη Ταμήλου, προχώρησε ο Άρειος Πάγος, μετά τη σχετική προσφυγή τους. Με τελεσίδικη απόφασή του, κρίνεται παράνομη η απόλυση τους από την τότε δημοτική Αρχή και διατάσσεται να επιστρέψουν κανονικά στη θέση τους. 
 Επιπλέον, ο δήμος -με δεδομένο τα «βαριά» οικονομικά του- θα κληθεί να δώσει αναδρομικά όλους τους μισθούς από τότε που έφυγαν, δηλαδή από το Μάιο του 2003, όπως επίσης και να καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Υπενθυμίζεται πως το Μάιο του 2003 ο τότε δήμαρχος και νυν βουλευτής Μιχάλης Ταμήλος, του οποίου έχει αρθεί η βουλευτική ασυλία για τα χρέη που άφησε ως αιρετός στα ασφαλιστικά ταμεία, απέλυσε συνολικά 74 υπαλλήλους. Από αυτούς, οι 52 προσέφυγαν στον Άρειο Πάγο, ζητώντας την ακύρωση της απόλυσης.

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Η ΥΔΡΕΥΣΗ και η ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ είναι ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Στο πλαίσιο των επιχειρούμενων ανατροπών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, κυρίως, στη χώρα μας – που αποδεικνύεται το πειραματόζωο όπου όλα τα δικαιώματα θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους και των επιχειρημάτων περί «αγορών» – τέθηκαν στο στόχαστρο και τα φυσικά αγαθά: Το νερό, το φυσικό περιβάλλον, η εγγύηση της ασφαλούς αποχέτευσης.
 Και επειδή το φαινόμενο αυτό είναι πανευρωπαϊκό, έστω και εάν εκδηλώνεται με τη μεγίστη σκληρότητα στην Ελλάδα,  οι πολίτες της γηραιάς Ηπείρου κινητοποιούνται. Μαζεύουν υπογραφές για να:
-              παραμείνει το ΝΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ.
-              έχουν όλοι οι κάτοικοι πρόσβαση σε ΦΘΗΝΟ και ΚΑΘΑΡΟ νερό.
-              διατηρηθούν τα δίκτυα και οι φορείς εκμετάλλευσης υπό ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΛΕΓΧΟ.
Με την κινητοποίησή αυτή οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές θέλουν να δείξουν το μέγεθος του επιχειρούμενου φενακισμού των πολιτών. Ότι δήθεν, με την απελευθέρωση της αγοράς των φυσικών αγαθών, θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα … παραγωγικότητας της Ευρώπης. Όταν είναι γνωστό ότι απελευθέρωση σημαίνει :
1. Αλόγιστη κατανάλωση νερού με μοναδικό γνώμονα το κέρδος αδιαφορώντας για το παγκόσμιο πρόβλημα της ανεπάρκειας του νερού που θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο με την ένταση του φαινομένου του θερμοκηπίου…
2.            Αλλοίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού
3.            Μεγάλες αυξήσεις των τιμολογίων
4.            Κακή συντήρηση των δικτύων, άρα αυξημένες διαρροές και σημαντικές απώλειες νερού.
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων Δημόσιων Υπηρεσιών (EPSU) αποφάσισε να προβεί στην συλλογή ενός εκατομμυρίου υπογραφών υπέρ της καθιέρωσης της ύδρευσης ως ανθρώπινου δικαιώματος στο Συνέδριό της το 2009. Η πρωτοβουλία αυτή προέβλεπε, μεταξύ άλλων, την κινητοποίηση εργαζομένων και πολιτών υπέρ του δικαιώματος αυτού και εναντίον των επιπτώσεων της απελευθέρωσης των αγορών και του ανταγωνισμού. Πολιτικών που κυριαρχούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Τελικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέσπισε τους κανόνες για μια τέτοια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών από την 1 Απριλίου 2012.
Οι στόχοι της πρωτοβουλίας αυτής είναι:
1.            Εγγυημένη ύδρευση και αποχέτευση για όλους στην Ευρώπη.
2.            Όχι στην απελευθέρωση των υπηρεσιών ύδρευσης.
3.            Καθολική (παγκόσμια) πρόσβαση σε ύδρευση και αποχέτευση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να δεσμευτεί:
-              Να μην απελευθερώσει την αγορά υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.
-              Να μην περιλάβει τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης σε εμπορικές συμφωνίες σαν την CETA.
-              Να ενθαρρύνει τις συμπράξεις μεταξύ δημόσιων φορέων.
-              Να διασφαλίζει ότι όλες οι πολιτικές της ΕΕ για την ύδρευση και συναφή ζητήματα διαπνέονται από την αρχή «το νερό δεν είναι εμπόρευμα», την οποία καθιέρωσε η Οδηγία - Πλαίσιο για τα Ύδατα.
-              Να διακηρύξει ότι η προστασία τού υδάτινου περιβάλλοντος θα υπερισχύει έναντι εμπορικών πολιτικών.
-              Να ξεκινήσει προγράμματα στήριξης όσων δεν μπορούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ύδρευσης, για να μην διακοπεί η παροχή νερού σε κανέναν.
-              Να προωθήσει την συμμετοχή των πολιτών σύμφωνα με την οδηγία - πλαίσιο για το νερό.
-              Να νομοθετήσει υπέρ της διατήρησης του ελέγχου τού νερού και των υδάτινων πόρων στο Δημόσιο.
Η κυβέρνηση
-              Να μην ξεπουλήσει τις εταιρείες Ύδρευσης και αποχέτευσης,
 -             Να μην γίνει το νερό από φυσικό αγαθό εμπόρευμα.
Υπογράφουμε όλοι σε αυτή την πρωτοβουλία, (δες σχετικά στο http://www.poe-deya.gr/ ) για να ακουστεί δυνατά η φωνή μας. Για να έχουν ΟΛΟΙ πρόσβαση σε φτηνό και καθαρό νερό. Να μην γίνει το φυσικό αγαθό εμπόρευμα και χρηματιστηριακό προϊόν.
Υπόγραψε και εσύ.
Το ΝΕΡΟ είναι ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ, ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ.
Η ΥΔΡΕΥΣΗ και η ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ είναι ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ
 

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Με την επιστολή στις 12-2-2013 ενημερώθηκαν τα σωματεία ότι το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας αποφάσισε σύμφωνα με το καταστατικό της τη σύγκλιση του 9ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη 11 και 12 Απριλίου 2013.
Παράλληλα σας ενημερώνουμε ότι:
  • ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΕ-ΔΕΥΑ 10 ΠΛΗΡΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
  • ΣΕ ΟΣΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΖΗΤΗΘΕΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΣΤΕΙΛΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ.
  •  ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ  ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΝΑ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΑΜΜΕΣΑ.
  • ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΟΣΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ-ΜΕΛΗ ΔΕΝ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ, ΔΕΚΑ 10 ΠΛΗΡΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ.
Όπως αναφέραμε παραπάνω το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στο ξενοδοχείο «Grand Hotel Palace», Μοναστηρίου 305-307, τηλ. 2310-549000.
Το Συνέδριο θα αρχίσει στις 6.00 το απόγευμα της Πέμπτης και θα τελειώσει το απόγευμα της Παρασκευής.
Οι αντιπρόσωποι να φέρουν μαζί τους, κατά τη διαδικασία των ψηφοφοριών του Συνεδρίου, την αστυνομική τους ταυτότητα.
Η αστυνομική ταυτότητα είναι απαραίτητη για την παραλαβή της Κάρτας Συνέδρου.
Σε περίπτωση που υπάρξουν μεταβολές στη σύνθεση των αντιπροσώπων σας, θα πρέπει να μας τις γνωρίσετε αμέσως.
Σε περίπτωση που τακτικός αντιπρόσωπος δεν μπορεί να συμμετέχει στο Συνέδριο θα συμμετέχει ο πρώτος αναπληρωματικός εφόσον υπάρξει γραπτή παραίτηση του τακτικού αντιπροσώπου. Η παραίτηση θα πρέπει να αποσταλεί έγκαιρα στα γραφεία της Ομοσπονδίας.
Για οποιαδήποτε πληροφορία παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με το γραφείο της Ομοσπονδίας, στo τηλ: 23310-20530


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Όπως ενημερωθήκατε από προηγούμενη ανακοίνωση στις συσκέψεις που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία αποφασίστηκε μετά από πρόταση συναδέλφων να πραγματοποιηθούν ημερίδες κατά τόπους από τα σωματεία την παγκόσμια ημέρα νερού στις 22-3-2013.
Σκοπός αυτών των ημερίδων θα είναι η ανάδειξη του ρόλου και του έργου των ΔΕΥΑ και η αρνητική εμπειρία από την ιδιωτικοποίηση του νερού σε άλλες χώρες.
Για να έχουν επιτυχία οι ημερίδες θα ήταν θετικό να πραγματοποιηθούν από κοινού με τις ΔΕΥΑ.
Υπάρχει πρόταση στις ημερίδες να προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Πωλείται Ζωή» του Γιώργου Αυγερόπουλου που καταδεικνύει την αρνητική παγκόσμια εμπειρία από την ιδιωτικοποίηση του νερού. Η Ομοσπονδία επικοινώνησε με την εταιρεία Εξάντας και ζήτησε το DVD για να το αναπαραγάγει και να το αποστείλει στα σωματεία. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους η αναπαραγωγή απαγορεύεται.
Δεν μένει άλλος τρόπος να προμηθευτείτε το DVD παρά μόνο αν το παραγγείλετε. Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα www.store.smallplanet.gr μπορείτε να το προμηθευτείτε ηλεκτρονικά, να επιλέξετε τον τρόπο αποστολής και πληρωμής του. Η τιμή του είναι 14€.
Η Ομοσπονδία θα στείλει υλικό για την ημερίδα.
Μπορείτε να καλέσετε εισηγητές από την «κίνηση 136» που ιδρύθηκε με σκοπό την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του νερού στη Θεσσαλονίκη. Έχουν πραγματοποιήσει πολλές εκδηλώσεις με θέμα την ιδιωτικοποίηση του νερού και έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους μπαίνοντας στην ιστοσελίδα  «κίνηση 136».
Η ημερίδα της ΕΔΕΥΑ για το νερό που θα γινόταν στην Αθήνα 22-3-13 θα πραγματοποιηθεί αργότερα σε άλλη ημερομηνία που δεν ανακοινώθηκε.   

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕΔΕΥΑ

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι του σωματείου της ΔΕΥΑ Ρεθύμνου εναντίον των περικοπών που προέκυψαν από το τρίτο μνημόνιο.
Στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων κατέθεσαν ως μάρτυρες υπέρ των εργαζομένων ο Πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ και Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Μαρινάκης και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας. Στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων συμμετείχε κάνοντας παρέμβαση δικηγόρος της Ομοσπονδίας από Αθήνα.
Η απόφαση θα εκδοθεί μετά από 1-2 μήνες και πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να είναι θετική για τους εργαζόμενους. Νεότερα για τους δικαστικούς αγώνες θα έχετε όταν θα υπάρξουν νέες εκδικάσεις παρόμοιων υποθέσεων.
Στο Ηράκλειο αναβλήθηκε η σημερινή εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων για τις 31 Μαΐου.

Εκτύπωση E-mail


Ήδη 8 σωματεία μέλη μας που προσέφυγαν στα δικαστήρια εναντίον των περικοπών κέρδισαν προσωρινή διαταγή πληρωμής. Τα σωματεία είναι του Ηρακλείου, Χερσονήσου, Ρεθύμνου, Πάτρας, Κοζάνης, Βόλου, Κω, ΔΕΤΗΠ(Τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας).
Οι αγωγές που κατατέθηκαν ήταν εναντίον της εφαρμογής της εγκυκλίου ΑΔΑ: Β4Σ1Η-8Ξ6 που απαιτεί επιπλέον του νόμου 25% μειώσεις αποδοχών.  Τα 2 από τα 8 σωματεία κατέθεσαν αγωγή εναντίον της εφαρμογής του μνημονίου και ιδιαίτερα του νόμου 4093/2012 που καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Την Τετάρτη 6 και την Παρασκευή 8 Μαρτίου εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο. Την προσπάθεια των σωματείων στηρίζει η Ομοσπονδία με γνωστό δικηγορικό γραφείο από Αθήνα. Στα δικαστήρια θα παρέμβουν οι δικηγόροι καθώς και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας ενισχύοντας τον δικαστικό αγώνα.
Οι αποφάσεις θα εκδοθούν μετά από 2-3 μήνες.
 

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (Ε.Α.Μ.) ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,                                                              
Στην ανακοίνωση της στις 15-2-2013 η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας μας ΠΟΕ - ΔΕΥΑ, μας  καλεί να απολογηθούμε στους εργαζόμενους για τις καταστροφικές μας θέσεις, «που προέρχονται - όπως λένε - κατ’ επιταγή  του κόμματός μας» !!
Μόνο που δεν μας λένε πως γίνεται οι κυβερνήσεις που κυβέρνησαν και κυβερνούν να είναι «δικές» τους, οι Δήμαρχοι να είναι «δικοί» τους, η πλειοψηφία του Συνδικάτου δική τους και να ευθύνεται η μειοψηφία για αυτό που γίνεται;

Σε λίγο η πλειοψηφία θα μας διώκει και για την σκέψη μας!!
Κατά την πλειοψηφία η ανακοίνωση του Ε.Α.Μ. στις 13-2-2013 οφείλεται στον πανικό  μας εν όψει του εκλογικού συνεδρίου!!
Εμείς με τις ανακοινώσεις και τις τοποθετήσεις μας προσπαθούμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας όχι μόνο για τις εξελίξεις, αλλά και για τις αιτίες και τους υπεύθυνους.
Αυτοί λένε μισές αλήθειες, συγκαλύπτουν τους υπεύθυνους, διαστρεβλώνουν τις θέσεις των άλλων, όπως έκαναν και με εμάς για το «ενιαίο» μισθολόγιο και τις διαθεσιμότητες  στην Αμαλιάδα. Αυτό βέβαια  δεν τους εμποδίζει να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την δικαστική απόφαση που αφορά τους  10 απολυμένους  της ΔΕΥΑ Μεγάρων, που προσλαμβάνονται στο Δήμο.
Μας κατηγορούν ότι οι θέσεις μας είναι καταστροφικές για τους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ, αφού θα υπαχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο αλλά όταν υπογράφουν την συλλογική σύμβαση αναφέρουν : «Η κλαδική σύμβαση εργασίας ισχύει με τους περιορισμούς που θέτουν οι νόμοι, οι υπουργικές αποφάσεις και οι εγκύκλιοι  που αφορούν το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής το οποίο ψήφισε η ελληνική βουλή»!!! Δέχονται δηλαδή ανεπιφύλακτα και τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους που μας οδήγησαν στην κατάργηση της ΣΣΕ και την υπαγωγή μας στο ενιαίο μισθολόγιο που εμείς αντιπαλεύουμε.
Παρόλα αυτά εμπλέκουν εμάς  με το «ενιαίο» μισθολόγιο και την διαθεσιμότητα των δικών τους κυβερνήσεων και της Ε.Ε. Κάνουν πως δεν ξέρουν ότι το Ε.Α.Μ. που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, πάλευε και παλεύει για μόνιμη και σταθερή δουλειά στο δημόσιο και  ιδιωτικό τομέα, με αξιοπρεπείς μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και όχι την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, για την οποία μας εκθείαζαν τόσα χρόνια.
Αλήθεια τι τους οδήγησε στην πραγματοποίηση περιφερειακών συσκέψεων μέσα σε τρείς –τέσσερις μέρες, ζητώντας μάλιστα και αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων εν μέσω της Γενικής Απεργίας; Είναι φανερό ότι δεν τους ενδιαφέρει η ανάγκη για συλλογικές διαδικασίες,  η οργάνωση του κλάδου από τα κάτω σε αγωνιστική κατεύθυνση και η κλιμάκωση των αγώνων.
Εκθειάζουν τις δικαστικές προσφυγές και προσβλέπουν σε αυτές τις λύσεις των προβλημάτων. Καθησυχάζουν τους εργαζόμενους ότι μπορούν να ελπίζουν σε καλύτερες μέρες με τις επισκέψεις τους στα υπουργεία, τις άσφαιρες διαμαρτυρίες τους και τη συμπόρευσή τους με τις κυβερνήσεις και τις Δημοτικές Αρχές του ευρωμονόδρομου, της ελεύθερης αγοράς, της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας.
Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι τους από τις καθησυχαστικές ανακοινώσεις για τις επισκέψεις σε υπουργούς και βουλευτές ότι ‘‘κατανοούν’’  και θα εξετάσουν τάχα τα αιτήματά μας – λες και δεν είναι οι ίδιοι που ψήφισαν μνημόνια και νόμους - και στις ΔΕΥΑ έφθασαν εγκύκλιοι και Υπ. Αποφάσεις είτε για το πάγωμα των προσλήψεων ΥΕ και ΔΕ όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, είτε για την αναστολή χορήγησης του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους.
Πίσω από τις αντιμνημονιακές τους κορώνες κρύβεται η σύμπλευσή τους με τις Διοικήσεις των ΔΕΥΑ. Θυμηθείτε την θέση τους: ότι χωρίς την ΕΔΕΥΑ δεν μπορούν να γίνουν αγώνες!!
Συνάδελφοι – συναδέλφισσες,
Είναι φανερό ότι η πλειοψηφία ούτε θέλει ούτε μπορεί να εναντιωθεί στους νόμους που καταργούν τις ΣΣΕ, στις περικοπές, στις διαθεσιμότητες – απολύσεις, στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα.
Ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός δεν ενδιαφέρεται για την ενότητα των 150.000 χιλιάδων εργαζομένων στα ΝΠΙΔ, που εντάχθηκαν στο ενιαίο μισθολόγιο και στις διαθεσιμότητες.  Δεν είδαμε σε καμιά από τις Ομοσπονδίες αυτών των Νομικών Προσώπων, στις οποίες οι δυνάμεις τους έχουν πλειοψηφία να οργανώνονται συντονισμένοι αγώνες για την ανατροπή των αντεργατικών μέτρων. Το μόνο που είδαμε  είναι κάποιες κραυγές για να εξαιρεθεί ο κλάδος μας…
Συνάδελφοι εμείς δεν σπέρνουμε αυταπάτες. Η ανατροπή των αντεργατικών μέτρων προϋποθέτει αγωνιστική ενότητα με όλη την εργατική τάξη, με όλα τα λαϊκά στρώματα, που πλήττονται από αυτή την πολιτική.
Είμαστε υπέρ των παραστάσεων σε υπουργούς, Δημάρχους – εργοδότες, στην δικαιοσύνη αλλά με ισχυρή τη συμμετοχή των εργαζομένων, με ισχυροποίηση της κοινωνικής μας συμμαχίας και δράσης.
Το συλλαλητήριο στο Υπουργείο Εσωτερικών, στην Αθήνα, που αποφάσισε η Ομοσπονδία, για να γίνει πράξη πρέπει να γίνει υπόθεση των Πρωτοβάθμιων Σωματείων. Μέσα από Γενικές Συνελεύσεις να παρθούν αποφάσεις για απεργία και συλλαλητήριο, αφού όπως φαίνεται η πλειοψηφία δεν νοιάζεται να εξασφαλίσει τη μαζική συμμετοχή και δεν έκανε νύξη για  απεργία  τη μέρα του συλλαλητηρίου.
Αιτήματα:
  • Καμία ΔΕΥΑ στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ  ή σε ιδιώτη.
  • Καμία απόλυση, άμεση επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, που ακυρώνουν την υπογραφή και εφαρμογή των ΣΣΕ.
Αυτό το πλαίσιο – πρόγραμμα δράσης εμπλουτίζει το ανάλογο που είχαμε προτείνει πριν 4 χρόνια στους εργαζόμενους της ΔΕΥΑ ως άμεσα καθήκοντα:
  • Να μην επιτρέψουμε για κανένα άνεργο διακοπή νερού.
  • Οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών κάθε αντεργατικό μέτρο πρέπει να εμποδίζονται, να αποτρέπονται, να ακυρώνονται στην πράξη με απεργίες και με δυναμικές παρεμβάσεις και αποκλεισμούς (Δημαρχείων, Περιφερειών, Υπουργείων).
  • Στόχος μας η δημιουργία ενός κλαδικού σωματείου ανά νομό που τα μέλη του θα είναι όλοι οι εργαζόμενοι στην  Τοπική Διοίκηση – Αυτοδιοίκηση, τα νομικά πρόσωπα, τις επιχειρήσεις, και φορείς αυτών, ανεξάρτητα από την σχέση εργασίας από ηλικία, φύλο, θρήσκευμα και εθνικότητα, ανεξάρτητα από την ειδικότητα ή την εξειδίκευση που έχουν, ανεξάρτητα από το επίπεδο των σπουδών.
  • Επιδιώκουμε την δημιουργία μιας ομοσπονδίας που θα συνενώνει όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από την εργασιακή σχέση που έχουν στην  Τοπική Διοίκηση - Αυτοδιοίκηση.
                                                                                                           

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

ΔΕΥΑΜΒ: Συνέχεια της κόντρας με εργαζομένους για ενιαίο μισθολόγιο

Συνεχίζεται η κόντρα εργαζομένων και διοίκησης ΔΕΥΑΜΒ με φόντο τις κινήσεις των εργαζομένων να μην ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο . Μετά την προσωρινή διαταγή που τους χορήγησε το δικαστήριο στο οποίο προσέφυγαν, επανέρχονται με εξώδικο στη διοίκηση, ισχυριζόμενοι ότι δεν εφαρμόστηκε η απόφαση του δικαστηρίου στην μισθοδοσία του Φεβρουαρίου του 2013. Έδωσαν δε διορία στη διοίκηση, μέχρι και σήμερα να αποκαταστήσει «τη βλαπτική μεταβολή των τακτικών τους αποδοχών» διαφορετικά θα καταθέσουν μήνυση κατά παντός υπευθύνου.
Με επιστολή προς τον καθένα από τους 153 εργαζόμενους της επιχείρησης που υπογράφουν το εξώδικο, ο δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης, χαρακτηρίζει «αχαρακτήριστη την πρωτοβουλία για το εξώδικο», ειδικά τη στιγμή που η διοίκηση «παλεύει με υποθέσεις φωτιά που κληρονόμησε από το παρελθόν».
Υπενθυμίζεται ότι 153 εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑΜΒ προσέφυγαν στα δικαστήρια και κατέθεσαν αίτηση για προσωρινή διαταγή για να διατηρηθούν οι μισθοί τους στα επίπεδα του Οκτωβρίου 2012, χωρίς περαιτέρω περικοπή των αποδοχών τους, έτσι όπως προβλέπονται με το νέο μισθολόγιο που ισχύει από 1/1/2013 για όλα τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τους ΟΤΑ. Πήραν την προσωρινή διαταγή ενώ τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει, έχουν προσδιοριστεί για επόμενη εβδομάδα. Εξυπακούεται ότι αν κερδίσουν, ακολουθεί η εκδίκαση της κύριας αίτησής τους.
Η απόφαση επιδόθηκε και στην διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ όμως οι εργαζόμενοι στις 4 Μαρτίου επανήλθαν με νέο εξώδικο προς τη διοίκηση, τονίζοντας ότι η μισθοδοσία τους στις 28-2-2013 δεν έγινε σύμφωνα με όσα ορίζονταν ρητά με το διατακτικό της προσωρινής διαταγής του δικαστηρίου, (δηλαδή όπως ήταν στις 31 Οκτωβρίου του 2012) αλλά μειωμένη και «εντελώς διαφορετική για τον καθένα από μας, παραβιάζοντας σαφώς όσα ρητά είχατε υποχρέωση από την προσωρινή διαταγή που μας χορήγησης το Δικαστήριο και της οποίας έχετε λάβει γνώση (κοινοποιήθηκε στη ΔΕΥΑΜΒ 15/2/2013).
Καλούν δε τη διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ σε διάστημα τριών ημερών με τη λήψη του εξωδίκου να αποκαταστήσει τη βλαπτική μονομερή μεταβολή των τακτικών τους αποδοχών του Φεβρουαρίου 2013, σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή δεν υπάρξει συμμόρφωση, δηλώνουν ότι θα αναγκαστούν να ασκήσουν εναντίον της διοίκησης κάθε νόμιμο δικαίωμα μας ενώπιον των Ποινικών Δικαστηρίων και δη στρεφόμενοι εναντίον της διοίκησης με μήνυση  κατά παντός υπευθύνου για παραβίαση της 15/2/2013 προσωρινής διαταγής του Δικαστού του Πρωτοδικείου Βόλου Κωνσταντίνου Μαρτίνου.