Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Με απόφαση της Ε.Ε. της Ομοσπονδίας πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη με σκοπό την ενημέρωση για τις επαφές και τις ενέργειες του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, την εκτίμηση των εξελίξεων, την ενιαία θέση μας στα ζητήματα που προκύπτουν από το τρίτο μνημόνιο και τον προγραμματισμό των ενεργειών και δράσεων την επόμενη περίοδο.
Από τις συσκέψεις προέκυψαν δύο προτάσεις.
1.Συλλαλητήριο στην Αθήνα στο Υπουργείο Εσωτερικών με ταυτόχρονη συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών.
Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί την ημέρα που θα γίνει συνάντηση του προεδρείου της ομοσπονδίας με τον Υπουργό Εσωτερικών με σκοπό να του ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση. Ήδη γίνεται προσπάθεια να πραγματοποιηθεί σύντομα η συνάντηση.
2.Στις 22-3-13 παγκόσμια ημέρα του νερού να πραγματοποιηθούν ημερίδες με πρωτοβουλία των κατά τόπους σωματείων σε συνεργασία με τις ΔΕΥΑ και με τη στήριξη της ομοσπονδίας, με σκοπό την ανάδειξη του έργου των ΔΕΥΑ, τον κοινωνικό και περιβαλλοντικό τους ρόλο, την αναγκαιότητα λειτουργίας τους και κυρίως την ανάδειξη της αρνητικής εμπειρίας της ιδιωτικοποίησης του νερού.
Την ίδια ημέρα η ΕΔΕΥΑ θα πραγματοποιήσει ημερίδα στην Αθήνα με παρουσία κυβερνητικών στελεχών και παραγόντων. Στην ημερίδα θα  συμμετέχουν και θα μιλήσουν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης άλλων χωρών που το νερό είχε ιδιωτικοποιηθεί και επανήλθε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
 

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Τέλος στο «θολό τοπίο» των διαδικασιών αλλά και των προϋποθέσεων για τις μετατάξεις εργαζομένων από τις δημοτικές επιχειρήσεις ή ΔΕΥΑ στις κεντρικές υπηρεσίες των δήμων δίνει το ΣΤ΄ τμήμα του Νομικού Συμβουλίου Κράτους, με τη με αριθμό 615/2012 γνωμοδότησή του (δεν έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΝΣΚ ακόμη).
Σύμφωνα και με το αριθ. Πρωτ. 47184/12/20.2.2013 έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών, μέσω του οποίου κοινοποιείται η γνωμοδότηση σε αποκεντρωμένες και δήμους, εφαρμόζεται το άρθρο 109 του Ν. 3852/2010 για τη μεταφορά προσωπικού «σε περίπτωση λύσης δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης ή ΔΕΥΑ εφόσον, όμως, η δραστηριότητά τους, μετά τη λύση τους, αναλαμβάνεται (και συνεχίζεται) από τον οικείο δήμο ή από νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου αυτού, άλλως εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 262 του Ν. 3460/2006».
Σύμφωνα με το άρθρο 109 του «Καλλικράτη», οι υπάλληλοι ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ, σε περίπτωση λύσης της δημοτικής επιχείρησης, μεταφέρονται σε άλλο δημοτικό φορέα, πάντα με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, με την ίδια εργασιακή σχέση. Και έαν υπάρχουν συμβασιούχοι έργου, τότε εκτελούνται από τον φορέα στον οποίο έχουν μεταβιβαστεί οι αρμοδιότητες.

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας αποφάσισε τη πραγματοποίηση συσκέψεων την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου στην Αθήνα στο ξενοδοχείο «STANLEY» και ώρα 10:30 για τα σωματεία της νότιας Ελλάδας και την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου και ώρα 10:30 στη Θεσσαλονίκη στο ξενοδοχείο Grand Hotel  Palace (αρχή της οδού Μοναστηρίου κοντά στα ΚΤΕΛ στην είσοδο της Πόλης ερχόμενοι από Αθήνα) για τα σωματεία της βόρειας Ελλάδας.
Στις συσκέψεις θα συμμετέχουν οι Πρόεδροι των σωματείων και σε περίπτωση κωλύματος οι Αντιπρόεδροι.
Θέματα των συσκέψεων είναι:
1. Ενημέρωση για τις εξελίξεις και τα προβλήματα που προκύπτουν με την εφαρμογή του 3ου μνημονίου
2.   Προγραμματισμός δράσης.
Για τον προγραμματισμό δράσης θα ήταν προτιμότερο οι προτάσεις που θα κατατεθούν να προέρθουν από Γενικές Συνελεύσεις ή από αποφάσεις διοικητικών συμβουλίων των σωματείων. Έτσι θα υποστηριχθούν από όλους τους εργαζόμενους.
Καλούμε για άλλη μια φορά όλους τους εργαζόμενους στις ΔΕΥΑ να συμμετέχουν μαζικά στην Γενική Απεργία στις 20-2-2013.
Όλοι στις συγκεντρώσεις των συνδικάτων για να ανατρέψουμε την πολιτική που σαρώνει τα πάντα.

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Η Ομοσπονδία συμμετέχει στην 24ωρη Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία που κήρυξε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 20 Φεβρουαρίου και θα αγωνιστεί με όλες τις δυνάμεις για την επιτυχία της Απεργίας και του διεκδικητικού πλαισίου.
Κυρίαρχο ζήτημα του συνδικαλιστικού κινήματος το οποίο υπαγορεύεται και από Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας και από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, είναι η διεκδίκηση μέσα από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις των αμοιβών και των συνθηκών εργασίας και η κατοχύρωσή τους μέσα από Επιχειρησιακές, Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας καθώς και η κατοχύρωση των ελάχιστων αμοιβών στους μισθούς και τα ημερομίσθια μέσα από την Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η βάναυση καταπάτηση των βασικών θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων όπως και η φορολογική αφαίμαξη εργαζομένων και συνταξιούχων, έχουν ξεπεράσει κάθε όριο και περιθώριο ανοχής.
Αιτήματα αιχμής της 24ωρης Γενικής Απεργίας είναι:
  • Όχι στην κατάργηση των ελεύθερων διαπραγματεύσεων και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
  • Όχι στις απολύσεις μέσω του θεσμού της διαθεσιμότητας.
  • Προσλήψεις τακτικού προσωπικού στις ΔΕΥΑ
  • Εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας για υπερωρίες-επιφυλακή.
  • Μέτρα για την οριστική αντιμετώπιση της ανεργίας.
  • Ανάκληση της επιστράτευσης και των αντιδημοκρατικών μέτρων και διώξεων κατά των εργαζομένων, των συνδικάτων και της συνδικαλιστικής δράσης.
Τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα των εργαζομένων, η αντιμετώπιση της αυταρχικής και αδιέξοδης πολιτικής της κυβέρνησης, επιβάλλει τη μέγιστη ενότητα όλων των δυνάμεων της εργασίας, στον κοινό αγώνα για την ικανοποίηση των κοινών προβλημάτων.
Καλούμε όλα τα σωματεία να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες για τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή όλων των εργαζομένων στην απεργιακή κινητοποίηση και στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων.
 

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ


Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας στη συνεδρίαση της στις 12-12-2012 αποφάσισε το Τακτικό Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της να πραγματοποιηθεί στις 11-12 Απριλίου 2013 στη Θεσσαλονίκη. Οι εργασίες του συνεδρίου θα αρχίσουν στις 18.00 την Πέμπτη 11-4 και θα τελειώσουν το απόγευμα της Παρασκευής 12-4.
Τα σωματεία που έχουν πραγματοποιήσει εκλογές και δεν έχουν αποστείλει στην Ομοσπονδία τα δικαιολογητικά να τα στείλουν άμεσα. Σωματεία που λήγει η θητεία των οργάνων διοίκησης μέχρι τις 11 Απριλίου να επισπεύσουν τις διαδικασίες των εκλογών.
Συνάδελφοι αντιπρόσωποι που είναι από τα νησιά και θα έρθουν αεροπορικώς να κλείσουν άμεσα εισιτήριο. Τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής βαρύνουν την Ομοσπονδία.
Για τη συμμετοχή των αντιπροσώπων στο συνέδριο απαιτείται η εξόφληση των συνδρομών του σωματείου στην Ομοσπονδία.
Με νεότερη ανακοίνωση θα ενημερωθείτε για το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου.
Στην προηγούμενη ανακοίνωση της Ομοσπονδίας καταγράφτηκε η συνάντηση που είχε η ΕΔΕΥΑ και η ΠΟΕ-ΔΕΥΑ με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Αθανασίου. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει τα αιτήματα και να μας καλέσει σύντομα για να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις. Μετά από λίγες ημέρες ζήτησε τις προτάσεις μας σε μορφή εγκυκλίου. Εντός των επομένων ημερών περιμένουμε τις εξελίξεις. Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση στα αιτήματα μας θα συνεδριάσουν τα όργανα της Ομοσπονδίας για τις περαιτέρω ενέργειες και δράσεις.
Την πρόταση της ΕΔΕΥΑ ότι οι νόμοι 4024/2011 και 4093/2012 έχουν μεγαλύτερη ισχύ από την εγκύκλιο δέχτηκαν και ακολούθησαν πολλές ΔΕΥΑ. Το 60-70% των ΔΕΥΑ εφάρμοσαν την παραπάνω πρόταση.
Η προσπάθεια κατάργησης των νόμων του μνημονίου που μας ισοπεδώνουν μισθολογικά θα συνεχιστεί και με δικαστικούς αγώνες. Τα μηνύματα που υπάρχουν από τις μέχρι τώρα δικαστικές αποφάσεις είναι θετικά. Ο δρόμος βέβαια είναι μακρύς. 
 

Με επιστρατεύσεις, συκοφαντίες και ψευτοδημοψηφίσματα δε λύνονται τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της χώρας.
Την ώρα που συνεχίζονται οι δραματικές περικοπές μισθών, συντάξεων, κοινωνικών παροχών και παράλληλα η φοροδιαφυγή, η ακρίβεια και η ανεργία καλπάζουν η Κυβέρνηση επιχειρεί ουσιαστικά την απαγόρευση απεργιών μέσα από το τέχνασμα των ψηφοφοριών.
Ο τελικός στόχος της πολιτικής της είναι όμως εμφανής. Και δεν είναι άλλος από την προσπάθεια να ευνουχίσει τους συνδικαλιστικούς φορείς που αντιδρούν στον αντιδημοκρατικό της κατήφορο.
Σ’ αυτόν τον κατήφορο είναι μόνη της και δεν θα βρει συμμάχους από τα συνδικάτα.
Εάν θεωρούν κάποιοι ότι με τέτοιου είδους απαράδεκτες ενέργειες και πρακτικές θα κάμψουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων για τα σκληρά και αδιέξοδα μέτρα που υλοποιούνται εις βάρος τους είναι βαθιά νυχτωμένοι.
Το ζήτημα των όποιων αλλαγών στο σημερινό πλαίσιο δομής, οργάνωσης, λειτουργίας των Συνδικάτων, είναι ζήτημα εσωτερικό και υπόθεση των εργαζομένων.
Η απάντηση μας θα δοθεί στους δρόμους με τη μαζική συμμετοχή στη Γενική Απεργία στις 20 Φεβρουαρίου αλλά και με τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων.
 

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

ΔΕΥΑ Πατρών: Stop στη μείωση μισθών από το Πρωτοδικείo

 





Προσωρινή διαταγή εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών, που στρέφεται κατά των διατάξεων εγκυκλίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σχετικά με την εκ νέου μείωση μισθών των εργαζομένων στην Δ.Ε.Υ.Α. Πατρών. Με την με αριθμό πρωτοκόλλου 2/85127/0022/22.11.2012, εγκύκλιο, επιχειρήθηκε η ερμηνεία των διατάξεων του Μνημονίου ΙΙΙ σχετικά με την ένταξη των εν λόγω υπαλλήλων στο ενιαίο μισθολόγιο και ζητούσε από την διοίκηση της Δ.Ε.Υ.Α. Πατρών, να περικοπεί εκ νέου κατά 25% ο μισθός των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι υποστήριξαν αυτή η νέα μείωση που θα τους οδηγούσε σε απώλεια του 60%-70% των εισοδημάτων τους σε σχέση με την προ-μνημονίου εποχή και εξ αυτού του λόγου είναι παράνομη. Υποστήριξαν ότι η εκ νέου μείωση δεν συνάγεται από το νόμο, αλλά τίθεται κατά παράβαση του νόμου, το πρώτον, με την εγκύκλιο και ότι σε κάθε περίπτωση η μείωση παραβιάζει το άρθρο 4 παράγραφος 5 του Συντάγματος και το 1ο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ.
Με την προσωρινή διαταγή του Προέδρου του Πρωτοδικείου Πατρών, υποχρεώνεται η  Δ.Ε.Υ.Α. Πατρών να καταβάλει στους εργαζομένους το μισθό που ελάμβαναν την 30.10.2012 χωρίς να μειωθεί εκ νέου.
Από την πλευρά των εργαζομένων παραστάθηκε ο δικηγόρος Πατρών Παναγιώτης Καποτάς ενώ την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων  υπογράφει ο, επίσης, δικηγόρος Πατρών Δημήτρης Ρήγας.

Άρειος Πάγος vs ΔΕΥΑ Λαμίας για «ανεπίτρεπτη μεταβολή» σύμβασης ΑμεΑ

Υπάλληλο – κόρη αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, η οποία τοποθετήθηκε από τη ΔΕΥΑ Λαμίας «κατ” ανεπίτρεπτη μεταβολή της σύμβασης του» σε δυσμενέστερη θέση εργασίας, παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε (αναπηρία τουλάχιστον 50%), δικαίωσε μετά από προσφυγή της ο Άρειος Πάγος. Οι αρεοπαγίτες υποχρέωσαν τη ΔΕΥΑΛ να την απασχολήσει σε θέση υπαλλήλου γραφείου, στα καθήκοντα της οποίας δε θα περιλαμβάνεται εργασία εκτός γραφείου και δε θα επιβαρύνεται η υγεία της. Παράλληλα, από τον Άρειο Πάγο κρίθηκε συνταγματικός ο Ν.2643/1998, που προβλέπει την αναγκαστική τοποθέτηση των προστατευμένων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και των παιδιών τους σε θέσεις εργασίας.
Η απόφαση για τη ΔΕΥΑ Λαμίας
Κόρη αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης τοποθετήθηκε αναγκαστικά, σύμφωνα με τον Ν. 2643/1998, στη ΔΕΥΑ Χαλκίδας με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου ως υπάλληλος γραφείου. Μάλιστα, έπασχε από χρονίζουσα οσφυαλγία λόγω οστεοχόνδρωσης δύο σπονδύλων, περιαρθρίτιδας και των δυο ώμων, κ.λπ. (ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον).
Στη συνέχεια, ζήτησε και μετατάχθηκε στην ΔΕΥΑ Λαμίας, αλλά εκεί τοποθετήθηκε σε άλλη θέση από την οποία ήταν αναγκασμένη να είναι πολλές ώρες εκτός γραφείου, να διανέμει πεζή λογαριασμούς στους καταναλωτές, με αποτέλεσμα να υπάρχει καταπόνηση και επιδείνωση της υγείας της. Η κόρη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, ζητώντας την αποκατάσταση της μονομερούς βλαπτικής μεταβολής των όρων της σύμβασης εργασίας της.
Σύμφωνα με τους δικαστές, η ΔΕΥΑ Λαμίας, μετά την αποδοχή της μετάταξής, είχε την υποχρέωση να την απασχολήσει, κατά τον Ν. 2643/1998, με την ιδιότητα της υπαλλήλου και όχι κατά παράβαση του άρθρου 662 του Αστικού Κώδικα (υποχρέωση πρόνοιας) σε θέση που θα επιβάρυνε την υγεία της. Κατόπιν αυτών επήλθε ανεπίτρεπτη μεταβολή της σύμβασης εργασίας και υπήρξε μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων της σύμβασης εργασίας, σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο.
Το σκεπτικό της απόφασης για αγωνιστές Εθνικής Αντίστασης και τα παιδιά τους
Ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι είναι σύμφωνες με τα άρθρα 4 (ισότητα) και 21 (προστασία της εργασίας και της οικογένειας) οι διατάξεις του Ν. 2643/1998, που προβλέπουν ότι όσοι έλαβαν μέρος στην Εθνική Αντίσταση, αλλά και τα παιδιά τους, αποτελούν ιδιαίτερη και αυτοτελή κατηγορία προστατευόμενων προσώπων.
Η υπαγωγή αυτής της κατηγορίας προσώπων στην προστασία του νόμου, σύμφωνα με τους αρεοπαγίτες, αποτελεί «υλοποίηση της υποχρέωσης του κράτους να επιδεικνύει μέριμνα για την προστασία της οικογένειας και του δικαιώματος προς εργασία» (άρθρο 21 του Συντάγματος).
Η προνομιακή αυτή αντιμετώπιση των αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και των τέκνων τους, συνεχίζει ο Άρειος Πάγος, «αποτελεί αναγνώριση της Πολιτείας για την προσφορά τους» και η αντιμετώπιση αυτή δεν αντίκειται στη συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4 Συντάγματος).