Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Το Προεδρείο της Ομοσπονδίας με εκπροσώπους της ΕΔΕΥΑ τον Βουλευτή Χανίων κ. Βιρβιδάκη και με συναδέλφους από τα σωματεία της Μυτιλήνης, Ηρακλείου και Χανίων συναντήθηκαν την Τρίτη 29-1-2013 με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Αθανασίου.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η έκδοση κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα δίνει λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου τόσο στην εύρυθμη λειτουργία των ΔΕΥΑ καθώς και στην εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου για τους εργαζόμενους.
Ο Υπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει τα αιτήματα που του καταθέσαμε από κοινού με την ΕΔΕΥΑ  και την επόμενη βδομάδα πιθανόν να μας καλέσει για να συζητήσουμε επί της ουσίας των προβλημάτων και τις πιθανές λύσεις.
Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες
Η Ομοσπονδία εξαντλεί όλα τα περιθώρια επαφών, συναντήσεων, πιέσεων προς όλες τις κατευθύνσεις. Εξαντλεί κάθε περιθώριο διαλόγου με κυβερνητικούς παράγοντες και αρμόδιους Υπουργούς.
Ήδη όμως το τρίτο μνημόνιο άρχισε να εφαρμόζεται. Η ενημέρωση που έχουμε από τα σωματεία μας δίνει την ικανοποίηση ότι στην πράξη σταματήσαμε την εφαρμογή της εγκυκλίου που προκαλεί και το μεγάλο πρόβλημα. Στην πλειοψηφία οι ΔΕΥΑ δεν θα εφαρμόσουν την εγκύκλιο για το μισθολόγιο αλλά το νόμο 4093/2012.
Αρκετές ΔΕΥΑ δεν μειώνουν τις αποδοχές αναμένοντας τις κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που πρόκειται να εκδοθούν για την εφαρμογή του νόμου.
Οι περισσότερες ΔΕΥΑ ακολουθούν την πρόταση της ΕΔΕΥΑ και της Ομοσπονδίας εφαρμόζοντας το νόμο 4093/2012, συγκρίνοντας τους μισθούς με τις αποδοχές του Οκτωβρίου του 2011 και όχι με τους μισθούς του Δεκεμβρίου του 2012.
Αν δεν υπάρξουν ικανοποιητικές νομοθετικές ρυθμίσεις και από τις τελευταίες συναντήσεις η ευθύνη πλέον δεν θα βαρύνει τους εργαζόμενους. Οι ΔΕΥΑ χωρίς προσλήψεις τακτικού προσωπικού, χωρίς το θεσμό της επιφυλακής και χωρίς τη δυνατότητα υπερωριακής απασχόλησης δεν πρόκειται να λειτουργήσουν.
Δεν θα μπορούν να εξυπηρετούν τους δημότες με συνέπεια την καθημερινή απαξίωση τους. Αν δεν δοθεί λύση στα προβλήματα θα αποδειχθεί περίτρανα ότι ο απώτερος στόχος τους είναι το ξεπούλημα των επιχειρήσεων.
Αν δεν υπάρξουν σύντομα θετικές εξελίξεις (εντός των επόμενων ημερών) θα συνεδριάσουν τα όργανα της Ομοσπονδίας όπου θα ληφθούν αποφάσεις για τις ενέργειες, δράσεις και κινητοποιήσεις του κλάδου. 

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Στο πλαίσιο των συναντήσεων με Υπουργούς και κυβερνητικούς παράγοντες στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα στις 11-1-2013.
Στη συνάντηση συμμετείχαν το προεδρείο της Ομοσπονδίας, οι βουλευτές κ.κ. Ταμήλος Μιχαήλ, Βιρβιδάκης Κυριάκος, η κα Αποστολάκη Νίκη, Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Χανίων και μέλος του Δ.Σ. της ΕΔΕΥΑ και εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ Λαμίας και Χανίων. Στη συνάντηση ενημερώθηκε ο κ. Υπουργός για τα προβλήματα που δημιουργεί η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στην λειτουργία των ΔΕΥΑ (επιφυλακή, υπερωρίες κ.α.) καθώς και στις μεγάλες μειώσεις αποδοχών που προκύπτουν για τους εργαζόμενους. Η απάντηση του ήταν ξεκάθαρη. Αν οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου είναι τόσο βλαπτικές όπως του αναφέραμε, πρέπει να βρεθεί λύση. Σύντομα θα έχουμε απάντηση εφόσον συμβουλευτεί τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Την ίδια ημέρα το προεδρείο της Ομοσπονδίας συναντήθηκε με τον Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Ιωαννίδη και του έθεσε όλα τα αιτήματα-προβλήματα των ΔΕΥΑ και των εργαζομένων. Μας απάντησε ότι ήδη είναι ενημερωμένος από Βουλευτές και Δημάρχους. Μας ζήτησε τις προτάσεις μας και μας υποσχέθηκε να απαντήσει στην επόμενη συνάντηση μας.
Η απόλυση 10 εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Μεγάρων πριν δύο χρόνια απασχόλησε για μεγάλη περίοδο την Ομοσπονδία. Είναι γνωστό ότι με πρόταση της Ομοσπονδίας πέρασε  στο ν. 3801/2009 ρύθμιση με την οποία δύναται να γίνει μεταφορά του προσωπικού στο δήμο όταν κλείσει μια ΔΕΥΑ.  Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Μεγάρων από τους 45 εργαζόμενους της ΔΕΥΑ Μεγάρων αποφάσισε τη μεταφορά των 35 και απέλυσε τους υπόλοιπους 10. Η Ομοσπονδία προσπάθησε να αποσοβήσει τις απολύσεις ακόμη και με συλλαλητήριο που πραγματοποίησε έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών. Οι απολυόμενοι εργαζόμενοι προσέφυγαν στα δικαστήρια που τελικά δικαιώθηκαν με πρόσφατη απόφαση. Όλοι οι απολυόμενοι εργαζόμενοι επιστρέφουν στην εργασία τους. Απόφαση μας χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί δικαιώνει τις προσπάθειες που έγιναν. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί υπάρχουν ακόμη ανεξάρτητοι δικαστές και ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Η Ομοσπονδία δεν θα ανεχτεί καμία απόλυση εργαζομένου στις ΔΕΥΑ. Θα αγωνιστεί με οποιοδήποτε τρόπο να μην χαθεί ούτε μία θέση εργασίας.

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Ο Τάκης Φωτόπουλος στην εκπομπή "Αντιθέσεις" - 28/12/2012


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Με την είσοδο του νέου χρόνου αρκετές ΔΕΥΑ επεξεργάζονται για να εφαρμόσουν από 1-1-2013 περικοπές αποδοχών των εργαζομένων σύμφωνα με το νόμο 4093/2012.
Την εφαρμογή του νόμου και των εγκυκλίων του τρίτου μνημονίου αμφισβητεί η Ομοσπονδία γι αυτό και προσέφυγε στο δικηγορικό γραφείο των κ.κ. Χλέπα, Κατρούγκαλου και Παπακωνσταντίνου.
Η υπερασπιστική γραμμή που έχει χαραχθεί από κοινού με το δικηγορικό γραφείο θα κινείται σε τρεις άξονες.
α) Στην αντισυνταγματικότητα του ν. 4093/2012 που καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε μισθολογικά θέματα.
β) Οι ΔΕΥΑ δεν ανήκουν στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό των δήμων και του κράτους.
γ) Η ερμηνευτική εγκύκλιος Β451Η-8Ξ6 προσκρούει στις διατάξεις του ν. 4093/12.
Σύντομα θα εκδώσουν γνωμοδότηση που θα αναδείξει τις παραπάνω θέσεις της Ομοσπονδίας. Το δικηγορικό γραφείο θα συμμετέχει στις πρώτες δικαστικές προσφυγές σωματείων ΔΕΥΑ εναντίον των περικοπών που θα πραγματοποιηθούν.
Εκτός από τον δικαστικό αγώνα που θα δοθεί από την Ομοσπονδία και τα σωματεία, συνεχίζεται η προσπάθεια για επίλυση με νομοθετικές ρυθμίσεις των μισθολογικών και λειτουργικών προβλημάτων που προκύπτουν από το τρίτο μνημόνιο (ν.4093/12). Εκκρεμούν συναντήσεις της ΕΔΕΥΑ και της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ με Υπουργούς, Γεν. Γραμματείς Υπουργείων και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Μέχρι όμως να πραγματοποιηθούν και να έχουν αποτελέσματα η Ομοσπονδία πρέπει να πάρει θέση στην ερμηνεία των διατάξεων του τρίτου μνημονίου, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι τις αποδεχόμαστε, γιατί όπως προαναφέρουμε πολλές ΔΕΥΑ επεξεργάζονται την εφαρμογή του.
  1. Συμφωνούμε με την απόφαση του Δ.Σ. της ΕΔΕΥΑ που προτείνει στις ΔΕΥΑ να εφαρμόσουν το νόμο και όχι την ερμηνευτική εγκύκλιο του νόμου. Αυτό σημαίνει ότι οι μειώσεις των αποδοχών δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερες από 25% (άρθρο 29, ν. 4024/11) από τις αποδοχές που είχαν οι εργαζόμενοι τον Οκτώβριο του 2011. Εργαζόμενοι που είχαν με το δεύτερο μνημόνιο (ν.4024/11) μειώσεις αποδοχών 25% δεν θα έχουν άλλες. Εργαζόμενοι που είχαν μικρότερες μειώσεις θα καλυφθεί η διαφορά μέχρι  25%. Εξυπακούεται ότι αναστέλλεται η μείωση της υπερβάλλουσας διαφοράς του 1/3 μέχρι 31-12-2016 (παρ. 2 του άρθρου 29, του ν.4024/2011).
  2. Το ανθυγιεινό επίδομα συνεχίζει να χορηγείται σε όσους εργαζόμενους το δικαιούνται με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που αμειβόταν (κλαδική ή επιχειρησιακή) στο ποσό των 150€.
  3. Η προϋπηρεσία για την ένταξη στο βαθμολόγιο-μισθολόγιο θα ληφθεί υπόψη όλη όση είχε αναγνωρισθεί στον κάθε εργαζόμενο μέχρι 31-12-2012 (ΑΔΑ:Β4Σ1Η-8Ξ6).
  4. Οι εργαζόμενοι που εντάχθηκαν σε μεγαλύτερη εκπαιδευτική κατηγορία σύμφωνα με τις διατάξεις της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ή με απόφαση Δ.Σ. της ΔΕΥΑ παραμένουν στην ίδια εκπαιδευτική κατηγορία που ήταν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012.
  5. Οι παροχές σε είδος (ρούχα, γάλα) συνεχίζουν να χορηγούνται όπως τα προηγούμενα χρόνια.
  6. Όλα τα θεσμικά της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, των Επιχειρησιακών Συμβάσεων και της Εργατικής Νομοθεσίας συνεχίζουν να ισχύουν.
  7. Το ενιαίο μισθολόγιο δεν προβλέπει αποζημίωση για τους εργαζόμενους που τίθενται σε ετοιμότητα (επιφυλακή). Αν δεν βρεθεί τρόπος να καλυφθεί η αποζημίωση της επιφυλακής (απαραίτητη προϋπόθεση σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία), δεν υποχρεούνται οι εργαζόμενοι να δεχθούν τον ορισμό της.
  8. Η αμοιβή της υπερωρίας στο ενιαίο μισθολόγιο είναι περίπου 3€ την ώρα (εξαρτάται από το βασικό μισθό). Υποχρέωση των εργαζομένων είναι να εργάζονται πέραν του συμβατικού ωραρίου μέχρι 1 ώρα την ημέρα (διευθυντικό δικαίωμα). Πέρα από την μία ώρα είναι στη θέληση του εργαζόμενου να παραμείνει στην εργασία.