Τρίτη 22 Μαΐου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕΔΕΥΑ

Η χορήγηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας συνεχίζει να προκαλεί αναστάτωση σε αρκετές ΔΕΥΑ.
Με την δημοσίευση κοινής υπουργικής απόφασης για τους μόνιμους και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλους του δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ  Α και Β βαθμού, αρκετές ΔΕΥΑ έσπευσαν να την εφαρμόσουν.
Η Ομοσπονδία με ανακοίνωση στις 14/3/2012 κατήγγειλε όλους όσους αυθαίρετα μειώνουν τους μισθούς καταργώντας το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας εφαρμόζοντας την υπουργική απόφαση.
Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τη θέση μας ότι η κοινή υπουργική απόφαση δεν ισχύει για τις ΔΕΥΑ.
Τη θέση μας ενισχύει και η γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της ΕΔΕΥΑ του κ. Ζυγούρη. Η απάντηση του σε ερώτημα της ΔΕΥΑ Σερρών είναι ξεκάθαρη. Το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας συνεχίζει να χορηγείται σε όσους το δικαιούνται σύμφωνα με την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας. Εξυπακούεται ότι το επίδομα συνεχίζει να καταβάλλεται και σε όσους αμείβονται με επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας.
Αν και μετά από αυτή την εξέλιξη κάποιες ΔΕΥΑ επιμένουν στην περικοπή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας επικοινωνήστε με το προεδρείο της Ομοσπονδίας για τις περεταίρω ενέργειες. 

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕΔΕΥΑ

Ένας σημαντικός στόχος της ομοσπονδίας, να κατοχυρωθούν οι θέσεις εργασίας σε περίπτωση που κλείσει μία ΔΕΥΑ έχει επιτευχθεί.
Όπως γνωρίζετε, μετά από πίεση της ομοσπονδίας στο νόμο 3801/2009 πέρασε ρύθμιση σύμφωνα με την οποία αν κλείσει μία ΔΕΥΑ το προσωπικό μεταφέρεται στο δήμο. Η μεταφορά δεν ήταν υποχρεωτική για όλο το προσωπικό διότι ανέφερε ο νόμος, «δύναται» να γίνει μεταφορά με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
Η πίεση της ομοσπονδίας προς το Υπουργείο Εσωτερικών συνεχίστηκε για αυτοδίκαια μεταφορά όλου του προσωπικού.
Με το νόμο 3938/2011, άρθρο 26, παρ. 7, η λέξη «δύναται» αφαιρέθηκε. Ο νόμος αναφέρει ότι σε περίπτωση λύσης μιας ΔΕΥΑ το προσωπικό μεταφέρεται στο δήμο με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
Επειδή η διατύπωση πιθανόν να αμφισβητηθεί, η ομοσπονδία έκανε ερώτημα αν η μεταφορά του προσωπικού γίνεται πλέον αυτοδίκαια. Το Υπουργείο μας απάντησε ότι πρώτα πρέπει να εκδοθεί ερμηνευτική εγκύκλιος και μετά θα απαντήσει στο ερώτημα. Εγκύκλιος όμως ακόμη δεν έχει εκδοθεί.
Μετά απ’ αυτό απαιτήσαμε από την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών να κάνει ποιο ξεκάθαρη τη ρύθμιση σε νόμο του Υπουργείου που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή.
Η απάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, των νομικών του Υπουργείου, του διευθυντή των νομικών προσώπων και της διευθύντριας προσωπικού ήταν ότι δεν χρειάζεται νέα ρύθμιση διότι το πρόβλημα λύθηκε σύμφωνα με το νόμο 3938/2011 και η μεταφορά όλου του προσωπικού γίνεται πλέον αυτοδίκαια.
Συναδέλφισσες-λφοι
Ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο κλάδος έχει λυθεί.
Κανείς πλέον εργαζόμενος δεν θα απολυθεί σε περίπτωση που κλείσει μια ΔΕΥΑ.
Η Ομοσπονδία παρόλη την κριτική που δέχθηκε  δικαιώθηκε στην προσπάθεια που ξεκίνησε το 2009.
Η συστηματική προσπάθεια και η επιμονή στο στόχο έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕΔΕΥΑ

Όπως γνωρίζετε πρόσφατα υπογράφτηκε η Κ.Σ.Σ.Ε. για τα έτη 2011-2012-2013.
Ένας από τους όρους της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας είναι η ένταξη των τεχνιτών, χειριστών, οδηγών κ.λπ. στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Ήταν μία λογική ρύθμιση γιατί η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας τους είχε ενταγμένους σε κλιμάκιο ανάμεσα στην υποχρεωτική και μέση εκπαίδευση.
Τη ρύθμιση όμως την αμφισβήτησαν «οι συνήθεις ύποπτοι». Αυτοί που εργολαβικά αμφισβητούν τις κατακτήσεις μας και όλα τα προηγούμενα χρόνια στεκόταν εμπόδιο σε οποιαδήποτε ευνοϊκή ρύθμιση για τους εργαζόμενους.
 Δεν μπήκαν καν στον κόπο να διαβάσουν το νόμο 4024/2011 που ρυθμίζει την ίδια περίπτωση για τους δημοσίους και δημοτικούς υπαλλήλους.
Η εκπαιδευτική κατηγορία δεν προσδιορίζεται μόνο από τα πτυχία που έχει ο εργαζόμενος. Δεν είναι θέμα τυπικών και μόνο προσόντων. Συγκεκριμένα η παρ. 4, του άρθρου 28 του νόμου 4024/11 αναφέρει, «Υπάλληλοι, οι οποίοι υπηρετούν σε κατηγορία ανώτερη των τυπικών προσόντων που κατέχουν, κατατάσσονται στους βαθμούς της κατηγορίας που ανήκουν ………». Με αυτή τη ρύθμιση όσοι εργαζόμενοι δεν έχουν τα τυπικά προσόντα της εκπαιδευτικής κατηγορίας που τους έχουν αναγνωρίσει παραμένουν σε αυτή την κατηγορία.
Όλοι οι τεχνίτες χωρίς πτυχίο στους δήμους και στο δημόσιο εντάχθηκαν στην κατηγορία ΔΕ. Υπάρχουν και άλλες κατηγορίες εργαζομένων που είναι σε ανώτερη βαθμίδα όπως π.χ. οι εργοδηγοί τριετούς φοίτησης με απολυτήριο 6τάξιου γυμνασίου. Είναι στην κατηγορία ΤΕ χωρίς να έχουν πτυχίο ΤΕΙ.
Πως είναι δυνατόν να ισχύουν τα παραπάνω για τους δημοσίους και δημοτικούς υπαλλήλους που το ενιαίο μισθολόγιο νομοθετήθηκε γι αυτούς και να μην ισχύουν για τους εργαζόμενους  των ΔΕΥΑ.
Σύμφωνα με την άποψη όλων των έγκριτων νομικών, ο νομοθέτης όπου ήθελε να υπαγάγει και τις ΔΕΥΑ στις διατάξεις του Ν. 4024/2011, το έκανε ρητώς και για συγκεκριμένα ζητήματα.
Γνωμοδότηση του κ. Ζυγούρη (νομικού της ΕΔΕΥΑ)  υποστηρίζει αυτή την άποψη.
Προσλήψεις που έχουν γίνει μέσου ΑΣΕΠ για ειδικότητες που αναφέρονται παραπάνω, το ΑΣΕΠ τους ενέταξε στη  ΔΕ κατηγορία χωρίς να έχουν τα τυπικά προσόντα που απαιτεί η συγκεκριμένη κατηγορία. 
Η άρνηση εφαρμογής όρων της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας συνιστά παράνομη ενέργεια η οποία θα έχει τις ανάλογες συνέπειες.