Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΕΔΕΥΑ

Η προσπάθεια της Ομοσπονδίας μας αλλά και εργαζομένων άλλων κλάδων να βρεθεί ικανοποιητική λύση και να μην ισχύσουν οι περικοπές της παραγράφου 1α του άρθρου 31 του νόμου 4024/2011 έφερε αποτέλεσμα χωρίς να είναι το επιδιωκόμενο.
Στο Υπουργικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε χθες 29-12-2011  εγκρίθηκε πρόταση του Υπουργού Οικονομικών για τους εργαζόμενους στους φορείς της υποπαραγράφου 1α του άρθρου 31 του νόμου 4024/2011. Στους φορείς αυτούς εντάσσουν και τις ΔΕΥΑ. Η πρόταση αναφέρει ότι οι μειώσεις αποδοχών των εργαζομένων αυτών των φορέων θα είναι μέχρι 35% συγκριτικά με τις αποδοχές του έτους 2009.
Μετά τις 9 Ιανουαρίου που ανοίγει η Βουλή θα περάσει για ψήφιση η ρύθμιση με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
Μπορεί η ρύθμιση να μην είναι σύμφωνη με την πρόταση της Ομοσπονδίας είναι όμως καλύτερη από το ενιαίο μισθολόγιο που προόριζαν να μας εντάξουν από τον Νοέμβριο 2011.
Επειδή η διατύπωση είναι ασαφής με νεότερη ανακοίνωση, εφόσον περάσει από τη βουλή θα ενημερωθούν τα σωματεία πως θα εφαρμοσθεί στις ΔΕΥΑ.

ΣΕΙΡΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΔΕΚΟ ΚΑΙ ΔΕΥΑ


Σειρά διορθώσεων σε συγκεκριμένα μέτρα περιλαμβάνει πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο, καθώς κρίθηκε ότι τα μέτρα αυτά ακόμη και αν εφαρμοστούν αφενός δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα και αφετέρου θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για διορθώσεις στο μισθολογικό καθεστώς των εργαζόμενων σε δημόσιες επιχειρήσεις και ΔΕΚΟ, τη μεταφορά αρμοδιοτήτων καταργούμενων φορέων και αναστολή για τρεις μήνες της φορολόγησης της υπεραξίας των μετοχών.


Ειδικότερα, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία θα εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο και αναμένεται να δημοσιευθεί σήμερα στην εφημερίδα της κυβέρνησης, περιλαμβάνει:
 


  • Τη μη εφαρμογή για τις ΔΕΚΟ του κεφαλαίου Α του σχετικού νόμου του πλαφόν αμοιβής που επιβάλλεται ανά εκπαιδευτική βαθμίδα υπαλλήλων, αφού σε κάποιες από αυτές υπάρχουν άτομα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με υψηλή εξειδίκευση όπως π.χ. στην ΕΑΒ


  • Την κατάργηση για τις δημόσιες επιχειρήσεις που δεν υπάγονται στο νόμο για τις ΔΕΚΟ (κεφάλαιο Α του νόμου) του εισοδηματικού πλαφόν των 1.900 ευρώ αν αυτό οδηγεί σε μείωση αποδοχών η οποία φτάνει κάτω από το 65% όσων έπαιρναν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι στις 31/12/2009.

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΔΕΥΑΧ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Με την ψήφιση του νόμου 3979/2011, άρθρο 41, οι ώρες εργασίας στο δημόσιο, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ αυξήθηκαν στις 40ώρες τη βδομάδα.
Αρκετές ΔΕΥΑ εφάρμοσαν το 40ωρο χωρίς να υπάρχει ρητή αναφορά στον παραπάνω νόμο ότι ισχύει και για τις ΔΕΥΑ.
Η ομοσπονδία με επιστολές στα σωματεία στις 6-7-2011 και 24-8-2011 αμφισβήτησε την ισχύ του 40ωρου στις ΔΕΥΑ.
Η απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών δικαιώνει τις θέσεις μας.
Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου « το ωράριο εργασίας στις ΔΕΥΑ ρυθμίζεται με συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή με οργανισμούς εσωτερικής υπηρεσίας».
Το ωράριο παραμένει όπως ήταν πριν την ψήφιση του νόμου 3979/2011
   
Η απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών στάλθηκε στα σωματεία με fax.                                    

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΕΔΕΥΑ

Η Ομοσπονδία συνεχίζει την προσπάθεια τροποποίησης του νόμου 4024/2011 στα σημεία που αγγίζουν τους εργαζόμενους στις ΔΕΥΑ.
Την Δευτέρα 12-12-2011 είχαν καθορισθεί συναντήσεις με τους κ. Βενιζέλο και Γιαννίτση  οι οποίες αναβλήθηκαν λόγω έλευσης της Τρόικας.
Μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα των αποδοχών επιμένουμε στη θέση μας να μην δεχόμαστε περικοπές μισθών διότι θα είναι εντελώς αυθαίρετες. Η ερμηνεία του άρθρου 31 του νόμου 4024/2011 είναι αδύνατη. Οι προφορικές απαντήσεις που έδωσαν αρμόδιοι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών είναι ανεφάρμοστες.
Η Ομοσπονδία έστειλε στους παραπάνω υπουργούς προτάσεις τροποποίησης του νόμου 4024/2011  τις οποίες και σας κοινοποιούμε.
Τις επόμενες ημέρες η πίεση μας θα ενταθεί πιστεύοντας να φέρει αποτέλεσμα.